Kerk & religie

Bouwen aan een ark voor mensen in nood

SCHAGEN - In het Noord-Hollandse Schagen bouwt Johan Huibers uit Broek op Langedijk de ark van Noach na. Levensgroot. De houten boot is 9,5 meter breed, 12,9 meter hoog en 70 meter lang. Hij ziet het timmerwerk als een opdracht van God. „Dat mensen verloren gaan, dát drijft me.”

J. M. Stolk
22 December 2005 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 03:19
SCHAGEN – Johan Huibers bouwt in het Noord-Hollandse Schagen de ark van Noach na: 9,5 meter breed, 12,9 meter hoog en 70 meter lang. Als basis gebruikt hij een metalen duwbak. Foto Albert Vermeulen
SCHAGEN – Johan Huibers bouwt in het Noord-Hollandse Schagen de ark van Noach na: 9,5 meter breed, 12,9 meter hoog en 70 meter lang. Als basis gebruikt hij een metalen duwbak. Foto Albert Vermeulen

Huibers (47) is aannemer en eigenaar van de fabriekshal waar nu nog allerlei onderdelen van de boot liggen. In het naastgelegen pand zit baptistengemeente De Ark. „Een leuke bijkomstigheid”, vindt hij. „Eigenlijk ben ik gewoon timmerman. Ik bouw een ark omdat ik wil dat mensen de Bijbel gaan lezen. Mensen zijn in nood. Ze gaan verloren als ze God niet kennen. Dat vind ik heel erg. Veel kinderen horen op school niet meer over de Bijbel.”Hij pakt een piepschuimen schaalmodel van de ark die hij aan het bouwen is. „Zo moet hij worden.” De boot telt twee verdiepingen, in de zijkant zit een deur die als een loopplank kan worden opengeklapt. Dan sta je in het „atrium”, de hal van het schip. Boven op de ark komt een 35 meter lang ’huis’ met puntdak, gebouwd over de hele lengte van de boot.

Als de klus is geklaard, kan Huibers de hal gaan verhuren. Maar nu werkt hij nog fulltime aan zijn ark. Meestal alleen, maar op vrijdag en zaterdag en in de vakanties helpt zoon Roy (16). Af en toe bieden mensen aan om als vrijwilliger aan de boot mee te werken.

Nog geen 100 meter van het bedrijfspand ligt een kanaal. Daarin ligt een metalen duwbak, die Huibers ergens op te kop kon tikken. Daarop bouwt hij de ark. Het skelet staat er al, evenals de trap naar de buik van het schip. Een ark bouw je tegenwoordig niet zomaar. Hij moet aan allerlei wettelijke eisen voldoen, zoals brandveiligheid en voldoende nooduitgangen.

Huibers wijkt enigszins af van de afmetingen van Bijbelse ark. „De echte ark moet ongeveer 2,5 keer zo lang en 2,5 keer zo breed zijn geweest. Ook gebruik ik grenenhout, terwijl de Bijbel spreekt over gofer- of acaciahout. En ik pek de ark niet.” Levende dieren hoeven er van hem niet in. „Er komt geen zondvloed meer.”

Zaagmachine
In 1992 vatte hij het plan op een ark te gaan bouwen. „Ik droomde dat Nederland overstroomde. ’s Morgens vertelde ik dat aan mijn vrouw, die later op het schoolplein iemand sprak die hetzelfde had gedroomd. Ik verbouwde toen een boekwinkel, waar ik het boek van Rien Poortvliet over de ark van Noach zag liggen. Dat heb ik gekocht. Toen dacht ik: ik ga ook een ark bouwen.”

Juni dit jaar was het zover. Huibers leende geld van de bank en ging aan de slag. Voor de bouw van de ark zaagde hij persoonlijk 1200 bomen tot planken. Een zaagmachine vond hij in een nabijgelegen weiland, waar het ongebruikt tussen de schapen stond weg te roesten. „Ik zie dat toch wel als een wonder.”

Werknemers van de omliggende bedrijven in Schagen vonden hem wel wat vreemd, maar hun houding veranderde gaandeweg. Nu krijgt Huibers eigenlijk alleen maar positieve reacties. Mensen reageren ook op zijn website www.arkvannoach.com, waarop hij in een video uitleg geeft over de bouw van de ark. „Ook van mensen van wie je het totaal niet verwacht. Een gezin dat nergens aan deed, kwam even langs om te kijken. Mooi is dat. Al moest ik de ark bouwen voor maar één iemand die tot bekering komt, dan zou ik het nog doen.”

Evangelisatie
Het is de bedoeling dat de ark in april klaar is. Huibers wil de boot dan gaan gebruiken voor evangelisatie. „Ik schrijf scholen en kerken aan met de vraag of ze het evangelisatieproject willen steunen. Als bemanning heb ik vrijwilligers nodig.”

De eerste bestemming is waarschijnlijk Den Helder, dan volgen plaatsen als Drachten, Sneek, Urk en Harderwijk. „We kijken wel waar het schip strandt. Als het lukt, proberen we in de zomer in Texel te zijn. Daar komen jaarlijks een miljoen toeristen. Dus als we er 10.000 of 20.000 in de ark krijgen, dan komen ze toch met het Evangelie in aanraking.”

Van tevoren vraagt hij bij de desbetreffende gemeente een evenementenvergunning aan. Ook moet er een aanlegplaats worden geregeld. „De boot is 70 meter lang, dus dat is niet niks. Als het kan, willen we liggen in het centrum van het dorp of de stad.”

Volgens hem heeft een ark voor veel mensen iets magisch. „Een ark, dat zal kinderen erg aanspreken. Velen hebben thuis nog een Bijbel liggen en kunnen zo het verhaal opzoeken. Vergelijk het met een mobiele telefoon. Als je niet alle functies kent, lees je in de gebruiksaanwijzing hoe het moet. Ik hoop dat mensen de Bijbel gaan lezen en leren: God heeft een bedoeling met ons.”

Huibers ziet parallellen tussen de tijd van Noach en nu. „Lees Matthéüs 24:37 maar: Zoals het in de tijd van Noach was, zal het ook nu zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer