Buitenland

Komende voorzitter wil EU snel uitbreiden

Premier Rasmussen van Denemarken, die het komende halfjaar als voorzitter van de EU fungeert, doet een beroep op een aantal Europese partners, waaronder Nederland, om de uitbreiding van de Unie niet te vertragen door eerst afspraken te eisen over een hervorming van het landbouwbeleid.

Buitenlandredactie
21 June 2002 10:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

Hij acht aanpassingen op dat terrein in de richting van meer marktwerking en minder subsidies weliswaar nodig, maar hij vindt niet dat overeenstemming daarover een extra voorwaarde moet worden voor de toetreding van nieuwe leden. „Die zaken behoren gescheiden te blijven. Ik vraag de collega’s met klem de beoogde vergroting van de gemeenschap niet te gijzelen om hun ambities in de sfeer van de landbouwpolitiek te realiseren”, aldus de onlangs aangetreden liberale politicus.

De regeringsleiders zijn vrijdagmorgen begonnen aan hun tweedaagse topconferentie in het Spaanse Sevilla. Aan de vooravond van die vergadering blikte Rasmussen, die voor de eerste maal deelneemt aan een dergelijk beraad, vooruit naar zijn rol als aanvoerder van de Unie. Volgende week presenteert hij officieel het programma voor de werkzaamheden in de tweede helft van 2002.

De ministers van Buitenlandse Zaken besloten afgelopen maandag het overleg over de omvang van de inkomenssteun voor de boeren in de naties van het vroegere communistische blok pas voort te zetten na de verkiezingen in Duitsland, op 22 september. Bondskanselier Schröder is bang dat de uitbreiding te duur uitpakt en wil daarom geen directe toeslagen toekennen aan de agrariërs in Oost-Europa. Groot-Brittannië, Nederland en Zweden delen dat standpunt. Deze ’bende van vier’ zegt alleen van opvatting te zullen veranderen als vastligt dat die betalingen geleidelijk aan in de hele EU worden afgeschaft. Met name Frankrijk wijst dit laatste fel van de hand.

Rasmussen dringt erop aan dat er uiterlijk eind oktober of begin november een akkoord is over wat de Unie de boeren in de kandidaat-lidstaten heeft te bieden. Anders lukt het waarschijnlijk niet om in december, op de top van Kopenhagen, een finale beslissing te nemen over de beoogde aansluiting in 2004.

De Deense premier waarschuwt dat uitstel van dat besluit een lange vertraging kan veroorzaken. In de volgende jaren heeft de EU namelijk alle aandacht nodig voor andere heikele onderwerpen, zo benadrukte hij in Sevilla. In 2003 en 2004 wachten de moeilijke onderhandelingen over de interne bestuurlijke reorganisatie, waarover momenteel al een speciale conventie van gedachten wisselt, en de agenda voor 2005 en 2006 voorziet in de besprekingen over het gemeenschappelijk budget voor de periode tot 2013.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer