Economie

Productie Shell in Nigeria gedeeltelijk plat

PORT HARCOURT (ANP) – Shell heeft de olieproductie in Nigeria gedeeltelijk stilgelegd na een explosie dinsdag van een oliepijpleiding. Het gaat om zo’n 170.000 vaten olie per dag, bijna eenvijfde van Shells totale olieproductie in het Afrikaanse land.

21 December 2005 16:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

„We hebben de aanvoer van olie naar de pijplijn afgesloten, waardoor de brand is afgenomen. Mensen zijn onderweg om de brand te blussen", zei een woordvoerder van Shell in Nigeria woensdag tegen persbureau Reuters.Dinsdag meldde een Nigeriaanse regeringsfunctionaris dat de oliepijplijn van Shell in Port Harcourt in de Niger–delta was aangevallen door een onbekend aantal gewapende mannen. Daarop vond een explosie plaats waarna de gelekte olie vlam vatte.

„We wachten nog op meer nieuws. Het lijkt op een ernstige situatie", reageerde Shell–topman Jeroen van der Veer na afloop van een ceremoniële ondertekening van een groot LNG–project in Qatar. De Nederlands–Britse oliemaatschappij is vaker doelwit van aanslagen in de Niger–delta van het olierijke Nigeria. De lokale bevolking probeert onder meer door aanslagen en gijzelingen en bezettingen meer greep te krijgen op de olie–inkomsten van het land.

De Shell–topman was woensdag in Qatar voor de definitieve ondertekening van het in februari van dit jaar aangekondigde LNG–project op het Arabische schiereiland. Dit zogeheten Qatargas 4–project voorziet in de winning en het vloeibaar maken van aardgas. De productie uit dit project, zo’n 39,6 miljoen kubieke meter per dag, is voldoende om de aardgasbehoefte van de Nederlandse huishoudens voor een jaar te dekken. Vanaf 2010 zullen de Verenigde Staten en Europa met vloeibaar gas uit het project worden voorzien. Shell heeft een belang van 30 procent en Qatar Petroleum de rest.

Shell maakte woensdag verder bekend dat de samenvoeging van de Britse en Nederlandse tak van het energieconcern is voltooid. De nieuwe organisatiestructuur moet het op twee na grootste beursgenoteerde olieconcern ter wereld efficienter en bestuurbaarder maken, nadat begin vorig jaar was gebleken dat de onderneming zijn olie– en gasreserves met ruim eenderde te hoog in de boeken had staan. Voorheen hadden het Nederlandse Koninklijke Olie en de Britse tak Shell Transport

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer