„Debat over EU-afdracht nu voorbij”
DEN HAAG - De discussie over de nettobetalingspositie van Nederland in de EU kan definitief worden beëindigd, aldus premier Balkenende in de Tweede Kamer. Daar kreeg hij opnieuw van alle fracties complimenten voor het binnenhalen van de korting van 1 miljard euro op de jaarlijkse afdracht aan Europa.
Balkenende stelde in het Kamerdebat over de EU-top dat de bereikte korting „de vrucht is van jarenlange inspanningen.” Hij wees er daarnaast op dat het resultaat niet mogelijk was geweest zonder „de moed en het leiderschap” van de Britse EU-voorzitter premier Blair.ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet kon het niet laten terug te verwijzen naar de campagne van de regering in de aanloop naar het referendum over de Europese grondwet. Toen dreigde het kabinet dat verwerping van de grondwet het niet gemakkelijker zou maken voor ons land om korting te krijgen op zijn afdracht aan Europa. Dat is toch gelukt. „Ook nu nog wordt Nederland dus wel degelijk serieus genomen in Europa”, constateerde Rouvoet fijntjes.
ChristenUnie en SGP benadrukten dat de afgesproken tussentijdse herziening van de Europese meerjarenbegroting in 2008 er niet toe mag leiden dat er wordt getornd aan de landbouwsubsidies. Beide partijen hielden het kabinet ook voor dat er het afgelopen jaar in Turkije geen vooruitgang is geboekt op het punt van erkenning van de Armeense genocide. Het proces tegen de Turkse schrijver O. Pamuk bewijst dat nog maar eens, aldus Rouvoet.
In Europa gaan stemmen op om de EU-grondwet in 2007 weer nieuw leven in te blazen. Het kabinet voelt niets voor een „grondwet met een nieuwe strik eromheen”, zei staatssecretaris Nicolaï voor Europese Zaken . Hij kan andere landen echter niet verbieden het toch over de grondwet te hebben, stelde de staatssecretaris. Nicolaï juicht het wel toe dat EU-lidstaten willen nadenken over verdragswijzigingen.
Uit Europees onderzoek is overigens gebleken dat de Nederlandse steun voor de Europese grondwet het afgelopen halfjaar met negen procentpunt is gestegen tot 62 procent. Opmerkelijk genoeg is dit bijna hetzelfde percentage als dat van de neestemmers in het referendum over de grondwet in juni van dit jaar.
In het verslag van de EU-top schrijft het kabinet dat de Europese regeringsleiders op aandringen van Nederland alle Palestijnen, inclusief terreurorganisatie Hamas, opdragen af te zien van geweld, te ontwapenen en Israël te erkennen. SGP’er Van der Staaij zei in het Kamerdebat over de EU-top tegen minister Bot van Buitenlandse Zaken dat de EU het daarbij niet moet laten. Als Hamasvertegenwoordigers bij de komende Palestijnse verkiezingen worden verkozen, maar geweld tegen Israël niet afzweren, moet de EU vervolgstappen nemen.