Binnenland

Kabinet drukt door bij kap bomen voor NAVO-basis

MAASTRICHT - Het kabinet heeft dinsdag beslist dat er geen kapvergunning nodig is voor het neerhalen van bomen in de bossen bij Schinveld. Daarvoor werd een Koninklijk Besluit (KB) genomen.

Regioredactie
21 December 2005 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

Met een KB wordt een verordening van een lagere overheid geschorst of vernietigd. Het nemen van het KB bleek dinsdagmiddag tijdens een kort geding van Defensie tegen de gemeente Onderbanken bij de rechtbank in Maastricht.Het dinsdag afgekondigde KB haalt een streep door een milieuverordening van de provincie Limburg, waarin staat dat voor het kappen van bomen bij vliegvelden een kapvergunning nodig is.

Voor het kabinet is het aanvragen van een kapvergunning echter onaanvaardbaar gelet op de urgentie van de werkzaamheden voor de vliegveiligheid op en rond de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen.

Recent deed minister Donner van Justitie hetzelfde bij de gemeente Haarlemmermeer. De bewindsman gebruikte een Koninklijk Besluit om de beslissing van Haarlemmermeer tot sluiting van het cellencomplex op Schiphol te voorkomen.

Defensie had dinsdag in Maastricht een kort geding aangespannen tegen Onderbanken. De gemeente dreigde namelijk de politie op de houthakkers af te sturen als die met het kappen van 6 hectare bos bij de Awacs-basis zouden beginnen.

Advocaat H. Besselink van het ministerie van Defensie kwam gisteren onverwachts met het Koninklijk Besluit. „Onthutsend”, vond advocaat A. Tak van de gemeente Onderbanken dit tweede KB in korte tijd. „Het is een zeer bedenkelijke ontwikkeling dat de centrale overheid bij hangende zaken, die onder de rechter zijn, grijpt naar een aftands en bijna afgedankt schorsings- en vernietigingswapen. Dit getuigt niet van vertrouwen en respect voor de rechtspraak. Dit betekent het einde van de autonomie van gemeenten en provincies.”

Minister Dekker van VROM verleende op 3 augustus het ministerie van Defensie al vrijstelling om over te gaan tot werkzaamheden in de Schinveldse bossen. De minister verleende de vrijstelling omdat Onderbanken dit zelf niet wilde doen.

De Limburgse milieugedeputeerde B. Kersten (PvdA) zei in een reactie „totaal verrast” te zijn door het KB. „Als het ministerie een ontheffing had gevraagd, had het die waarschijnlijk gekregen, dus ik begrijp deze maatregel niet”, aldus Kersten.

Advocaat Beselink had eerder echter laten weten dat Defensie geen zin heeft om een ontheffing aan te vragen, omdat deze procedure te lang duurt en het bos snel tegen de vlakte moet.

De rechter doet vrijdag uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer