Duitsland laat na 18 jaar kaper vrij
BERLIJN - De Duitse autoriteiten hebben de in 1987 aangehouden en tot levenslang veroordeelde Libanese vliegtuigkaper Mohammed Ali Hamadi vrijgelaten en naar Libanon laten vertrekken. Dat heeft de Duitse justitie dinsdag gezegd.
De Verenigde Staten hebben aangekondigd Libanon te gaan vragen om de uitlevering van Hamadi, die was aangesloten bij de Libanese Hezbollah.Hamadi kreeg levenslang wegens betrokkenheid bij de kaping in 1985 van een TWA-lijntoestel en de moord op een duiker van de Amerikaanse marine, de 23-jarige Robert Dean Stethem. Het toestel was op een vlucht van Athene naar Rome gekaapt en naar Beiroet gevlogen, waar Stethem op 15 juni werd doodgeschoten en uit het vliegtuig gegooid. Hij was het enige dodelijke slachtoffer van het gijzelingsdrama, waarin 39 Amerikanen zeventien dagen werden vastgehouden.
De Duitse politie hield Hamadi op 13 januari 1987 op het vliegveld van Frankfurt aan, nadat de douane vloeibare explosieven in zijn bagage had aangetroffen. De Verenigde Staten vroegen destijds al om zijn uitlevering, maar dat werd door de Duitse autoriteiten geweigerd omdat Duitsland geen verdachten uitlevert aan landen die de doodstraf opleggen. Een eventuele uitlevering van Hamadi vanuit Libanon aan de VS wordt bemoeilijkt doordat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen beide landen.
Woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Sean McCormack, verklaarde gisteren dat Washington teleurgesteld is in het Duitse besluit en dat geprobeerd zal worden hem alsnog naar de VS te krijgen.
Het Duitse openbaar ministerie zegt dat de zaak van Hamadi in het kader van een periodieke evaluatie aan de orde was gesteld bij de commissie die oordeelt over voorwaardelijke vrijlating. Hij zou in vrijheid gesteld zijn na een toetsing door deskundigen en een hoorzitting.
Een woordvoerster van het ministerie van Justitie zei dat er geen lopend uitleveringsverzoek van de VS voor Hamadi was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende dat Hamadi’s vrijlating iets te maken heeft met de invrijheidstelling van Susanne Osthoff, een Duitse vrouw die in het weekeinde vrijkwam na ruim drie weken in Irak te zijn gegijzeld.
Tijdens het proces gaf Hamadi toe dat hij en enkele anderen in opdracht van Hezbollah de Boeing 727 hadden gekaapt. Ze wilden daarmee afdwingen dat Israël 700 Libanese gevangenen zou vrijlaten. De moord op Stethem heeft hij altijd ontkend.
Een broer van Hamadi, Abbas Ali, zat eerder al dertien jaar in een Duitse cel wegens het ontvoeren van twee Duitsers in Libanon. Met de gijzeling probeerde hij zijn broer vrij te krijgen. Abbas Ali is vrijgelaten nadat hij zijn celstraf had uitgezeten.
Drie andere verdachten van de kaping zijn nog steeds op vrije voeten. Zij staan op een lijst van meestgezochte verdachten van de Amerikaanse federale politie FBI.