Binnenland

Zware commissie onderzoekt crisis ziekenhuizen

Oud-staatssecretaris J. G. Kraaijeveld-Wouters van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM) is aangesteld als voorzitter van een commissie die advies moet uitbrengen over het oplossen van de bestuurscrisis binnen de IJsselmeerziekenhuizen. Ook in de Zwolse Isala klinieken rommelt het: de ziekenhuizen verkeren in grote financiële problemen.

Van onze correspondenten
21 June 2002 09:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

De commissie Kraaijeveld-Wouters, waarvoor nog een vierde kandidaat wordt gezocht, is op verzoek van minister Borst ingesteld. Zij gaf De Graaf vorige week de opdracht een commissie samen te stellen. Vorige week zei de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog dat de kwaliteit van de zorg in de IJsselmeerziekenhuizen ernstig wordt bedreigd. Ook was er volgens de inspectie sprake van een bestuurlijke en organisatorische chaos en onvoldoende samenwerking tussen beide locaties.

De commissie moet advies geven over het toekomstig profiel van de twee locaties. Behoud van de vijf basisspecialismen moet het uitgangspunt zijn voor zowel het Emmeloordse Dokter J. H. Jansenziekenhuis als het Lelystadse Zuiderzeeziekenhuis. Ook moet de commissie zich uitspreken over de bestuurlijke chaos en alle andere zaken die de commissie noodzakelijk acht voor het goed functioneren van de IJsselmeerziekenhuizen.

Het advies van de commissie moet uiterlijk 1 september op tafel liggen. Uitgangspunt is volgens Kraaijeveld-Wouters dat de ziekenhuiszorg voor de bevolking zo goed mogelijk moet worden geregeld. Minister Borst beslist uiteindelijk aan de hand van het commissierapport wat er moet gaan veranderen in de ziekenhuizen.

Naast Kraaijeveld-Wouters zitten ook L. M. Lodewick en A. Langstraat in de commissie. Lodewick is zelfstandig adviseur en oud-voorzitter van de raad van bestuur van enkele ziekenhuizen. Langstraat is voormalig vice-voorzitter van de directie van Achmea Zorg en bekleedt diverse nevenfuncties binnen en buiten de zorg.

Ook de Zwolse Isala klinieken zijn in zwaar weer beland. Als de ziekenhuizen Sophia en Weezenlanden niet fors gaan bezuinigen, belanden zij eind dit jaar diep in de rode cijfers. Gebleken is dat de begroting over dit jaar eind april al met 5 procent (bijna 5 miljoen euro) is overschreden.

Als gevolg van deze ontwikkeling zullen er overigens geen ontslagen gaan vallen. Ook de patiënten mogen hiervan niet de dupe worden. „We streven ernaar de begroting aan het eind van het jaar weer sluitend te hebben”, aldus woordvoerster M. de Haan gistermiddag.

Oorzaak van de problemen is een forse stijging van de personeels- en de materiaalkosten. Dat heeft te maken met het feit dat er meer patiënten zijn opgenomen dan verwacht. De woordvoerster van de Isala klinieken liet verder weten dat de ziekenhuizen een plan gaan opzetten om de 6000 personeelsleden creatiever en efficiënter in te kunnen zetten.

Als gevolg van de financiële perikelen is het nog maar de vraag of de Isala klinieken de tientallen openstaande vacatures dit jaar gaan invullen. De personeelstekorten zijn het grootst op operatiekamers, intensive care en radiologie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer