Complimenten voor Balkenende
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft dinsdag premier Balkenende en zijn onderhandelingsteam unaniem gecomplimenteerd met de voor Nederland gunstige resultaten van de Europese top in Brussel. Vooral het binnenhalen van de korting van 1 miljard euro op de afdracht van Nederland aan de meerjarenbegroting voor de periode 2007 tot 2013 oogstte veel lof.
Volgens Balkenende was dit „de vrucht van jarenlange inspanningen”, maar was het resultaat niet mogelijk geweest zonder „de moed en het leiderschap” van de Britse voorzitter premier Blair. Ook was hij bijzonder dankbaar voor de steun van de Duitse bondskanselier mevrouw Merkel en het Franse staatshoofd Chirac.
De premier noemde het akkoord over de meerjarenbegroting een „stevig fundament voor het Europa van morgen”, al moet het Europees parlement nog met het resultaat instemmen. Het akkoord biedt ook de mogelijkheid definitief een punt te zetten achter de discussie over de uit het lood geslagen Nederlandse netto–betalingspositie, zei hij tegen de Kamer, terugkijkend op de top.
De fracties van GroenLinks en de LPF konden het echter niet laten om de discussie nog even te rekken. GroenLinks–woordvoerster Karimi pleitte in een motie voor het hanteren van de definitie van de Europese commissie voor het vaststellen van de betalingspositie van een lidstaat. Volgens deze definitie staat Nederland na het akkoord op de achtste plaats in het rijtje van netto–betalers. Volgens de Nederlandse rekenmethode blijft ons land op nummer een staan.
LPF–woordvoerder Herben bepleitte in een motie een verdere verlaging van de betalingspositie zodat Nederland na 2013 ook volgens de eigen rekenmethode niet meer op de eerste plaats staat.
Balkenende voelde niets voor de moties: „dat moesten we maar niet doen”. Hij wil dat Kamer en kabinet nu defnitief een punt zetten achter de discussie.
De premier wilde verder niet ingaan op een discussie over de besteding van de miljard euro die nederland de komende jaren bespaart. Die besparing kan volgens hem pas in 2008 met terugwerkende kracht tot 2007 worden ingeboekt. De eerste discussie over de besteding kan dan ook pas plaatsvinden bij de begrotingsbesprekingen voor 2007, aldus Balkenende.
PvdA–woordvoerder Timmermans pleitte er voor het geld te besteden aan onderwijs en onderzoek, en niet zoals minister Zalm (Financiën) had laten doorschemeren aan het terugdringen van de staatsschuld.