Hongaars begrotingstekort dreigt op te lopen
BOEDAPEST (ANP/AFP) – De Hongaarse begroting voor 2006 vertoont opnieuw een tekort dat hoger ligt dan de EU–regels voorschrijven. Het gat in het budget bedraagt 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de waarde van alle in Hongarije geproduceerde goederen en diensten. Hongarije wil over enkele jaren de euro invoeren.
Het tekort zal echter bijna zeker nog verder oplopen, omdat de overheidsuitgaven omhoog gaan in aanloop naar de verkiezingen volgend voorjaar. De begroting barst zowat van de programma’s die uitgaven stimuleren. Maatregelen die de uitgaven binnen de perken moeten houden, zijn in geen velden of wegen te bekennen. De regering van socialisten en liberalen wist maandag de begroting door het parlement te loodsen met een omvangrijk pakket aan belastingverlagingen ter waarde van 1 biljoen forint (4 miljard euro) over vijf jaar.De lastenverlichting betreft onder meer een verlaging van de hoogste schaal in de btw van 25 procent tot 20 procent en een verlaging van de hoogste schaal van de inkomstenbelasting van 38 procent naar 36 procent. De conservatieve oppositiepartij Fidesz heeft de kiezers bij winst in de lente van 2006 nog scherpere belastingingrepen in het vooruitzicht gesteld.
De centralebankpresident Zsigmond Jarai heeft evenwel gewaarschuwd dat de regering de komende jaren de uitgaven fors moet terugdringen. Analisten hebben dinsdag erop gewezen dat het begrotingstekort omhoog gaat. „Het tekort kan alleen dalen uitgedrukt in procenten van het bbp, als we de kosten de van de pensioenhervormingen buiten beschouwing laten", aldus een analiste bij een bank. Dat is in maart door de ministers van Financiën toegestaan.
Inclusief de kosten voor de pensioenhervormingen komt het tekort van Hongarije volgend jaar op ongeveer 6,1 procent van het bbp uit. Andere analisten verwachten dat het negatieve saldo oploopt tot 7,5 procent.
Dat kan gevolgen hebben voor het moment dat Hongarije de euro wil invoeren. Hongarije mag dan een tekort van maximaal 3 procent van het bbp hebben. De socialistische premier Ferenc Gyurcsany staat erop dat zijn land forint inwisselt voor de gezamenlijke munteenheid die in het westen van Europa als betaalmiddel geldt. De minister–president heeft echter ook laten weten niet te zullen instemmen met drastische kostenbesparingen die de levenstandaard van de Hongaren aantasten.