Economie

Vissers krijgen steun voor duurdere diesel

BRUSSEL (ANP) - Vissers kunnen Brusselse steun verwachten bij hun problemen met de hoge dieselprijs. Europees Commissaris Borg (Visserij) werkt aan plannen waardoor vissers tijdelijk overlevingssteun kunnen krijgen.

20 December 2005 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

Ook ligt er subsidie in het verschiet voor de aanschaf van energiezuiniger motoren. Bovendien zou het maximumbedrag voor directe staatssteun (nu 3000 euro per jaar) hoger kunnen worden.Een voorstel is eind januari of begin februari te verwachten, aldus een woordvoerster van de Eurocommissaris maandag.

De visserijsector klaagt steen en been over de flink duurdere diesel, de voornaamste kostenpost van de vissers. Sommigen raken daardoor in zware geldnood of varen tijdelijk niet meer uit.

Frankrijk had de vissers al een soort verzekering geboden tegen de hoge dieselprijs. Minister Veerman (Visserij) zei in september nog te denken over steun. De overheid zou volgens hem borg kunnen staan voor bankleningen van vissers.

De Eurocommissaris zal dinsdag de visserijministers van de 25 EU-landen inlichten. Die begonnen vanochtend aan het jaarlijkse gevecht om de maximale visvangst in 2006. Waarschijnlijk pas woensdagnacht besluiten ze welke landen hoeveel schol, tong, haring en andere vissoorten aan wal mogen brengen.

De ministers kijken bij hun besluit naar de visstand, maar ook naar de portemonnee van de vissers. „De situatie van de visstand blijft reden geven voor zorg, ondanks goed nieuws voor enkele soorten”, aldus de Europese Commissie maandag.

Grootste zorg is er opnieuw over de kabeljauw. Deze soort is zo schaars geworden dat biologen het aantal niet meer kunnen schatten.

De vangst van kabeljauw moet daarom met het maximum van 15 procent omlaag, zo heeft de Europese Commissie recent aan de ministers voorgesteld. Hetzelfde geldt voor vissers die veel kabeljauw als bijvangst in de netten aantreffen. Beide mogen bovendien minder dagen de zee op.

Voor Nederland komt dat voorstel hard aan. De 300 Nederlandse boomkorschepen die tong en schol vangen, zouden dan hard getroffen zijn. Minister Veerman (Visserij) heeft begin december gemeld ontevreden te zijn over het schrappen van de zeedagen. Hij wil stevig onderhandelen om tot een voor de vissers acceptabel akkoord te komen.

Zorgelijk slecht gaat het ook met de ansjovis in de Golf van Biskaje en de zandspiering in andere delen van de Europee wateren. Brussel wil voor beide soorten de huidige vangstverboden voorlopig voortzetten, tot woede van de betrokken vissers.

Veel aandacht gaat de komende dagen uit naar de diepzeevissen. Vissers uit Frankrijk, Spanje en andere landen aan de Atlantische Oceaan zijn de laatste jaren op steeds grotere diepte gaan vissen, door de beperkingen voor de gewone visserij. De gevolgen zijn volgens biologen erg schadelijk. Voorstel van de Europese Commissie is nu om 20 procent minder vangst toe te staan, bovenop de al eerder voorgestelde 10 procent voor 2006.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil het liefst een verbod op het diepzeevissen. Deze soorten zijn erg gevoelig voor visserij, omdat ze langzaam groeien. Het WNF noemt haaien en de Portugese hondsvis als voorbeeld. „Het aantal diepzeehaaien is nog slechts 20 procent van het niveau tien jaar geleden”, aldus het WNF in een verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer