Buitenland

President Duitsland ondertekent immigratiewet

De Duitse president Johannes Rau heeft donderdag de omstreden nieuwe immigratiewet ondertekend. De wet staat immigratie toe om het tekort aan arbeidskrachten in de industrie op te lossen.

Buitenlandredactie
20 June 2002 17:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:38
De Duitse president Rau
De Duitse president Rau

De grootste oppositiepartij CDU had Rau opgeroepen de wet niet te ondertekenen omdat de stemming erover in de Bondsraad, de Duitse Senaat, in maart ongeldig zou zijn geweest. Rau zei donderdag dat hij als president alleen kan weigeren een wet te ondertekenen als die in strijd is met de grondwet. Daarvan is volgens Rau niets gebleken.

De wet stelt geen grens aan het aantal immigranten dat kan worden toegelaten. Volgens de CDU zal de wet leiden tot een golf van nieuwe immigranten en een nog hogere werkloosheid. De wet stelt ook strengere eisen aan de integratie van immigranten. Die moeten voortaan verplicht Duits leren.

Bij de stemming in de Bondsdag op 22 maart moest de deelstaat Brandenburg de doorslag geven. In Brandenburg regeert een coalitie van CDU en SPD. De Brandenburgse minister van Binnenlandse Zaken, Jörg Schönbohm (CDU), was tegen, maar zijn minister-president Manfred Stolpe (SPD) stemde voor. De voorzitter van de Bondsraad liet de stem van Stolpe gelden als die van Brandenburg. Daarmee waren er 35 stemmen voor en 34 tegenstemmen.

De CDU heeft aangekondigd naar het hooggerechtshof te stappen als Rau de wet zou ondertekenen. Rau zei het donderdag wenselijk te vinden dat het hooggerechtshof zich over de wet uitspreekt. Alleen op die manier kan met zekerheid worden bepaald of de wet op grondwettelijke wijze tot stand is gekomen, aldus Rau.

De Duitse deelstaten Hessen en Thüringen willen ook dat het hooggerechtshof in Karlsruhe een oordeel velt over wijze waarop de Bondsraad de immigratiewet heeft aangenomen.

In Hessen en Thüringen is de landelijk oppositionele CDU aan de macht. De christen-democraten hebben het immigratiebeleid tot het belangrijkste thema gekozen van de campagne voor de parlementsverkiezingen in september. Ze vrezen door de nieuwe wet een te grote toename van nieuwe immigranten.

Bondskanselier Schröder wil met de nieuwe regels de toestroom beter reguleren, maar tegelijkertijd goed opgeleide immigranten sneller een verblijfsvergunning geven. De CDU vindt daarentegen dat er geen immigranten van buiten de Europese Unie het land in mogen, totdat de bondsrepubliek de 1,5 miljoen vacatures heeft vervuld. Daarvoor komen allereerst de huidige 4 miljoen werklozen in aanmerking, aldus CDU-fractievoorzitter Merz afgelopen dinsdag op een partijcongres.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer