EU-top blijft tot einde spannend
BRUSSEL - Het overleg in Brussel tussen de regeringsaanvoerders van de EU-landen over de meerjarenbegroting van de Unie verkeerde vrijdagavond laat in een beslissende fase. Zekerheid over een succesvolle afloop bestond er niet.
De Britten legden als voorzitter uiteindelijk het langverwachte en aanvankelijk voor vrijdagochtend al aangekondigde eindvoorstel op tafel. Zij hadden gedurende vele uren daarvoor in intensieve contacten met ieder van de leiders afzonderlijk de grenzen van het haalbare afgetast. Premier Blair duidde de sfeer aan als „constructief” en voegde daaraan toe: „Alle partijen moeten nu de balans opmaken. Het is tijd om een akkoord te sluiten.” Polen toonde zich in een reactie echter niet tevreden over de wijzigingen.Er is vanaf donderdagavond vrijwel permanent onderhandeld. In een eerste plenaire ronde bleek het klimaat minder goed dan vooraf gedacht, maar gisteren kwamen er geleidelijk signalen dat in ieder geval alle deelnemers zich voluit inspanden om overeenstemming te bereiken en een nieuwe crisis te vermijden.
De Franse president Chirac constateerde aan het begin van de avond: „We zijn flink opgeschoten.” Maar hij durfde niet te beloven dat het zou lukken de marathonvergadering te beëindigen met een afgeronde deal.
Drie kwesties speelden bij het beraad over het volgens Blair „immens gecompliceerde budget” voor 2007 tot en met 2013 een cruciale rol. Zij hadden betrekking op de omvang van de subsidies voor versterking van de economieën van de nieuwe lidstaten in Oost-Europa en het uitgaventotaal, op de hoogte van de korting die het Verenigd Koninkrijk ontvangt op de afdracht aan de EU-kas en op het landbouwbeleid.
Volgens onbevestigde berichten zou Blair in het ultieme bod bereid zijn 2,5 miljard extra in te leveren van de zogenoemde rebate, boven op de reeds toegezegde 8 miljard. Frankrijk heeft steeds een aanvullende 6 miljard verlangd. Samen met Duitsland, Italië, Polen en Spanje eiste die lidstaat voorts een verhoging van de begroting met ruim 13 miljard euro, van 1,03 tot 1,045 procent van het gezamenlijke bruto binnenlands product (bbp).
Chirac benadrukte vrijdagavond dat de Britse uitzonderingspositie na 2013 dient te verdwijnen. Blair van zijn kant heeft steeds gezegd dat daarover alleen valt te praten als er uitzicht is op een verdere beperking van de inkomenssteun aan de boeren. Afspraken over een en ander moeten hun beslag krijgen in een clausule die bepaalt dat vanaf 2009 een discussie plaatsvindt over een algehele herziening van het financiële kader.
Ook premier Balkenende had vrijdagmiddag apart een kort onderhoud met zijn Britse collega. Hij onderstreepte nogmaals de Nederlandse wens om de jaarlijkse nettobijdrage aan de EU met 1 miljard euro te verminderen. Het VK bood eerder zo’n 850 miljoen. Tegen middernacht was er nog geen duidelijkheid over dit aspect in het eindvoorstel.