„Nouredine el F. wist van moord”
AMSTERDAM - De 23-jarige Nouredine el F. was van tevoren op de hoogte van de plannen van Mohammed B. om cineast Theo van Gogh te vermoorden. El F. heeft B. gestimuleerd en kracht gegeven om de moord te plegen. El F. zou dit kort voor zijn arrestatie in juni tegen een 28-jarige Marokkaanse man hebben gezegd.
Deze man trad vrijdag als getuige op in de zaak tegen El F., die door justitie wordt gezien als kopstuk van de Hofstadgroep. In 2004 werd El F. in Portugal bij het Europees kampioenschap voetbal opgepakt, omdat er vermoedens bestonden dat hij een aanslag zou plegen. Afgelopen zomer werd El F. met een doorgeladen machinepistool aangehouden. Met het wapen kunnen 800 kogels per minuut worden afgevuurd.De getuige, A. A., zegt dat hij El F. in Den Haag bij toeval heeft ontmoet. De twee mannen raakten uitvoerig met elkaar in gesprek, aldus A. El F. zei dat hij „nummer 1” was, dat hij werd gezocht, dat hij zich niet levend zou laten oppakken en streefde naar het martelaarschap, zo verklaarde A. voor de rechtbank.
Advocate mr. G. Later suggereerde dat wraakzucht wellicht een rol speelt in de belastende verklaring van A. Zijn ex-vrouw Soumaya S. is een relatie aangegaan met El F. Zij werd in juni in zijn gezelschap aangehouden en is inmiddels veroordeeld voor medeplegen aan wapenbezit.
Nouredine el F. had de maanden voor zijn arrestatie, op 22 juni van dit jaar, altijd een tas bij zich. Vermoedelijk was deze gevuld met een vuurwapen en munitie. In de tas waarin het wapen zat, bevond zich ook een mediaplayer. Die bevatte onder meer een foto van Osama Bin Laden en filmpjes van onthoofdingen. Er zijn sterke aanwijzingen dat Nouredine el F. die dag op zoek was naar een slachtoffer. Uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat hij het in eerste instantie had gemunt op VVD-politica Hirsi Ali.
El F. wenste vrijdag tijdens de behandeling van zijn zaak geen vragen te beantwoorden. Hij zweeg, glimlachte en grinnikte. Na de moord op Theo van Gogh wist hij maandenlang uit handen van de politie te blijven. Hij hield zich her en der schuil, vooral in Den Haag, bij bevriende moslima’s of bij vrienden van vrienden. „Het lijkt of u geniet van geweld”, hield rechter mr. R. Elkerbout hem voor.