Binnenland

„Onderzoek naar clips op tv goede zaak”

APELDOORN - „Een onderzoek naar gewelddadige en seksueel getinte muziekclips op televisie zou ik van harte toejuichen”, zegt H. Haanstra, lid van de werkgroep tv-geweld. Hij reageert daarmee op de presentatie van het rapport ”Wijzer kijken” door de adviescommissie jeugd, geweld en media aan staatssecretaris Van der Laan.

16 December 2005 23:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

De commissie ziet geen aanleiding de Kijkwijzer, het beoordelingssysteem voor films, dvd’s en video’s, ter discussie te stellen. Wel vindt ze dat de inhoud en toepassing ervan moeten meegroeien met de ontwikkelingen in de media, zoals de muziekclipcultuur.„De muziekclips zijn inderdaad erg suggestief”, zegt Haanstra. „Jongeren vormen zich een beeld van seks en geweld dat wij liever niet zien. Het lijkt voor hen of seks ’zomaar’ kan en op te dringen is en dat ieder meisje er onvoorwaardelijk voor openstaat.”

Wat vindt u van het voorstel van de commissie om de Kijkwijzer uit te breiden met een leeftijdscategorie van 9 jaar?

„De huidige sprong van 6 naar 12 jaar is veel te groot. Alleen al de dreiging of suggestie van seks of geweld in films moet wat ons betreft voldoende zijn om er de grens van 12 jaar aan te hangen. Veel van dat soort films zijn op basis van de criteria van de Kijkwijzer niet schadelijk voor kinderen vanaf 6 jaar. Daarom zou ik ook graag de term geschiktheid in de Kijkwijzer terug willen zien.”

Zet een mediacoach op school zoden aan de dijk?

„Een mooi idee, dat naar mijn mening niet haalbaar is. Het onderwijs heeft er de laatste jaren al zo veel bijgekregen. Scholen kunnen echter wel een belangrijke bijdrage leveren in de mediaopvoeding. Al jaren kennen we de top 10 van boeken. Docenten zouden positief tv-gebruik kunnen stimuleren door bijvoorbeeld een top 10 van goede televisieprogramma’s op te stellen en die te bespreken met de leerlingen.”

Moeten ouders betere mediavoorlichting krijgen?

„Zelf kom ik uit het onderwijs. In de jaren tachtig liepen de ouders storm op ouderavonden waar het ging om het omgaan met alles wat op de televisie voorbijkwam. Tegenwoordig word ik als lid van de werkgroep tv-geweld nauwelijks nog als spreker gevraagd. Ouders hebben dat stukje opvoeding denk ik opgegeven, omdat er via de buis en de pc zo ontzettend veel op hun kinderen en henzelf afkomt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer