Geen hoi maar militaire groet
DEN HAAG - De hoogste militaire baas in Nederland, generaal Dick Berlijn, zou graag zien dat de militaire groet op missies in het buitenland in ere wordt hersteld.
De commandant der strijdkrachten stelt dat de informele houding van Nederlandse soldaten niet wordt begrepen op buitenlandse missies waar intensief wordt samengewerkt met andere krijgsmachten.„In het buitenland wordt de Nederlandse ongedwongenheid van hallo en hoi niet begrepen”, zegt Berlijn in het nieuwste nummer van de Defensiekrant. Volgens zijn woordvoerder wil de generaal echter niet zo ver gaan de groetplicht weer in te voeren. Dat zou betekenen dat het niet-groeten zou worden bestraft en dat vindt hij te ver gaan.
De groetplicht werd in de jaren zeventig afgeschaft in een tijd dat dienstplichtigen ook hun haar mochten laten groeien. Alleen op de militaire academie bleef de groet gehandhaafd.
De wens om de groet weer in ere te herstellen komt overigens uit de rangen van onderofficieren. Bij een beroepsleger wordt een militaire groet meer als vanzelfsprekend beschouwd, aldus een woordvoerder van de landmacht. Het salueren straalt professionaliteit en discipline uit.
Berlijn hoopt dat het gebruik vanaf 1 januari weer wordt opgepakt door de militairen op buitenlandse missies. De ruim 1700 militairen op missie in Afghanistan, Bosnië en zeven andere landen mogen hun meerdere dan weer op militaire wijze gaan groeten.
Eind vorig jaar kondigde Berlijn een meer omstreden maatregel af om de professionaliteit van de Nederlandse militair in het buitenland te verhogen. Hij vaardigde toen een verbod uit op de zogeheten werkmansborrel -het gebruik om aan het einde van de werkdag twee biertjes te nuttigen- in gebieden met een verhoogd risico, zoals Afghanistan en Irak.