Parijs stemt in met strenge antiterreurwet
PARIJS - De Franse Senaat heeft donderdag ingestemd met een nieuwe, strengere antiterreurwet. Wijzigingsvoorstellen van de linkse oppositie, die vreest dat de wet een ernstige inbreuk zal vormen op burgerrechten en raciale spanningen verder zal doen oplopen, werden van de hand gewezen.
De strengere antiterreurwet geeft de autoriteiten onder meer de mogelijkheid gebruik te maken van videocamera’s in openbare gelegenheden. Ook krijgt de politie meer bevoegdheden om telefoon- en internetverkeer af te tappen en om vertrouwelijke informatie over klanten op te vragen bij bedrijven.Verder wordt de periode waarin terreurverdachten zonder aanklacht kunnen worden vastgehouden, uitgebreid van vier naar zes dagen en worden de maximale straffen voor terroristische vergrijpen verhoogd. Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy was een warm voorstander van de wet, die mede is geïnspireerd door antiterreurwetgeving in Groot-Brittannië.
De Nationale Assemblee, het Franse Lagerhuis, keurde het wetsvoorstel al op 29 november goed. Na een nieuwe stemming in beide kamers van het parlement kan de wet al voor het eind van dit jaar van kracht worden.
De Franse politie heeft in een voorstad van Parijs een grote partij wapens in beslag genomen die waarschijnlijk voor moslimextremisten was bestemd. De vondst is in de nacht van woensdag op donderdag gedaan in een parkeergarage in Clichy-sous-Bois, meldde een bron die bij het onderzoek is betrokken.
Een partij machinegeweren, pistolen, een kilo TNT, negentien staven dynamiet, ontstekers en grote hoeveelheden munitie zijn in beslag genomen. In de parkeergarage lagen ook kogelwerende vesten, Franse politie-uniformen en bivakmutsen opgeslagen.
De Franse politie is bezig met een grootscheepse actie in de strijd tegen moslimterrorisme. Sinds maandag zijn 27 mensen aangehouden die betrokken zouden zijn bij het financieren van terroristische activiteiten. De arrestaties hadden plaats in de buitenwijken van Parijs.
De arrestanten, onder wie Algerijnen, Tunesiërs en Fransen, zouden zich bezig hebben gehouden met gewapende overvallen en het witwassen van geld. Het geld zou zijn doorgesluisd naar fundamentalistische groepen die terrorisme steunen.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, zei woensdag dat een aantal arrestanten mogelijk „indirecte” banden heeft met de leider van de Iraakse tak van al-Qaida, Abu Musab al-Zarqawi. Het terreurnetwerk was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor tal van aanslagen in Irak.