OESO pleit voor hogere AOW-leeftijd
PARIJS/DEN HAAG (ANP) - Nederlanders worden steeds ouder en dat leidt tot hogere kosten aan AOW en pensioen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een denktank van dertig industrielanden, pleit er daarom voor de vaste AOW-leeftijd van 65 jaar te verhogen.
In het jaarlijkse „landenrapport” geeft de OESO de Nederlandse regering in overweging de AOW-leeftijd te koppelen aan de stijgende levensverwachting. De OESO wijst erop dat meer mensen dan vroeger op hun 65e nog een goede gezondheid hebben. „De meesten zijn dan gezond genoeg om nog door te gaan met werken.” De regering zou bovendien werkgevers en werknemers moeten aansporen om de afspraken over de pensioenen in deze zin aan te passen.Het kabinet heeft vooralsnog geen plannen om de AOW-leeftijd te verhogen, al staat in de Miljoenennota dat een studie daarnaar „interessant” kan zijn. Ook een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wijst de maatregel af. Een uitzondering vormt D66. Deze partij neigt naar een stapsgewijze verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar.
Wel bestaat in de Kamer steeds meer steun voor een andere financiering van de AOW, waarbij rijke 65-plussers ook gaan meebetalen. CDA en VVD voelen daar echter niets voor.
De OESO wijst er in haar rapport op dat het economisch herstel in Nederland de afgelopen jaren minder voorspoedig is geweest dan in andere landen. Dit wordt onder meer toegeschreven aan de wettelijke regels die ontslagbescherming bieden. Als het minder goed gaat in de bedrijven kunnen de werkgevers te moeilijk van het personeel af. Ze blijven daardoor hoge (loon)kosten houden als de inkomsten verminderen.
Punt van kritiek is ook het geringe aantal uren dat vrouwen betaald werk verrichten in ons land. De hoge kosten van kinderopvang zijn daarbij van belang, en de OESO vindt het geen goede zaak dat de tegemoetkoming van de belasting sterk vermindert naarmate het inkomen van het gezin toeneemt. Ook zouden de schooltijden van de kinderen beter moeten aansluiten op de werktijden van de moeder; de OESO noemt in dat verband de vrije woensdagmiddag.
Het kabinet heeft tal van maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat werknemers langer aan de slag blijven, maar de OESO vreest dat de nieuwe levensloopregeling hiermee strijdt. De regeling kan immers worden ingezet om eerder te stoppen met werken.
Nederland is in de westerse wereld het land met de minste arbeidsuren per werknemer per jaar. Volgens de OESO moet het meer gaan lonen om meer uren te maken. Dat kan door een lagere belastingdruk op arbeid en dat wordt weer mogelijk door het mes te zetten in de aftrek van hypotheekrente. Een eerder pleidooi van de OESO om dit te doen werd vierkant afgewezen door de regeringspartijen VVD en CDA.
Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie de hoofdlijnen van het OESO-rapport te onderschrijven, maar het kabinet overweegt in deze kabinetsperiode geen grote hervormingsoperaties meer.