Groen licht voor verbouwing stationsgebied Utrecht
UTRECHT (ANP) – De contracten voor de aanpak van het Utrechtse stationsgebied kunnen worden getekend. De Utrechtse gemeenteraad gaf het college van burgemeester en wethouders daarvoor donderdagavond het groene licht.
Als in januari de contracten met NS Vastgoed, de Jaarbeurs en de eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne worden getekend, is de miljarden kostende aanpak van het gebied een feit.De verwachting is dat eind 2006 de eerste werkzaamheden in het gebied beginnen. Het gaat dan om de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg tot een veel groter Muziekpaleis en de bouw van een megabioscoop op het Jaarbeursterrein. Tussen 2007 en 2010 wordt de stationshal verbouwd en vergroot.
Hoog Catharijne wordt vanaf 2008 uitgebreid met een nieuw deel op het Vredenburg, gevolgd door een verbouwing van de bestaande delen. Verder staat een aantal infrastructurele projecten op de rol, waaronder de bouw van een verkeerstunnel onder het Westplein en het weer openleggen van de in de jaren zeventig gedempte Catharijnesingel.
Rond 2017 moet de klus zijn geklaard. De totale kosten voor de verschillende partners worden geschat op 3,5 tot 4 miljard euro. De kosten van de gemeente Utrecht zijn geraamd op 70 tot 90 miljoen euro.
De vernieuwing van het stationsgebied staat sinds 1987 op de politieke agenda van de Domstad. Mede door de complexe eigendomsverhoudingen, de enorme bedragen die met het project gemoeid zijn en de soms strijdige belangen van de samenwerkende partners verliep de plannenmakerij moeizaam.
Dat leidde in 1994, in 1997 en in 2000 tot het stuklopen van de plannen. De laatste keer gebeurde dat tot tevredenheid van Leefbaar Utrecht, die mede werd opgericht vanwege het ’megalomane’ karakter van de plannen. De partij behaalde een enorme verkiezingswinst, kwam in het college, leverde de voor het stationsgebied verantwoordelijke wethouder en hield een referendum.
De bevolking koos een ruim en groen opgezet stationsgebied en niet de alternatieve plannen, die een compact, stedelijk en met hoogbouw ingericht stationskwartier inhielden.
De plannen die nu uitgevoerd gaan worden lijken volgens velen overigens meer op de door de kiezers afgewezen variant. Dat wreef de VVD coalitiegenoot Leefbaar Utrecht donderdag nog eens goed onder de neus. „Iedereen kan zien dat dit niet Visie A is. Ik wens Leefbaar Utrecht zeer veel succes met het uitleggen aan hun kiezers", aldus fractievoorzitter H. Zijlstra.
Hij uitte, net als de oppositiepartijen, zijn zorg over de overeenkomst die de gemeente Utrecht wil sluiten met eigenaar Corio van Hoog Catharijne. De overeenkomst houdt in dat de winkelcentra–exploitant, in ruil voor deelname aan de ontwikkeling van het stationsgebied, rechten krijgt op de exploitatie van het winkelcentrum in het nieuw te bouwen centrum van stadsdeel Leidsche Rijn.