Buitenland

Moeizaam verloop Europese begrotingstop

BRUSSEL (AP) - Het gaat erg moeilijk worden om de komende dagen een akkoord te bereiken over de Europese begroting voor 2007-2013. Dat heeft de Britse premier Blair, die het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, donderdag gezegd. Na het begin van de tweedaagse Europese top bleek al snel dat Blair gelijk had.

16 December 2005 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:17
BRUSSEL - Premier Verhofstadt van België, de Britse premier Blair en minister-president Balkenende donderdag tijdens het begin van de tweedaagse Top over de EU-begroting in Brussel. Onder voorzitterschap van Blair verdelen de 25 EU-landen ongeveer 850 mi
BRUSSEL - Premier Verhofstadt van België, de Britse premier Blair en minister-president Balkenende donderdag tijdens het begin van de tweedaagse Top over de EU-begroting in Brussel. Onder voorzitterschap van Blair verdelen de 25 EU-landen ongeveer 850 mi

Vrijdagmorgen zal hij met een nieuw begrotingsvoorstel op de proppen komen, omdat zijn voorstel op weinig steun kon rekenen.Na een jaar van tegenslagen - de verwerping van de Europese ontwerpgrondwet in referenda in Frankrijk en Nederland en het mislukken van de begrotingstop in juni - staat de geloofwaardigheid van de unie de komende dagen op het spel. Verschillende Europese leiders zeiden dat de onderhandelingen uiterst moeizaam verliepen maar dat iedereen zich van het enorme belang van de top bewust is.

Groot-Brittannië kwam woensdag al met een aangepaste versie van het begrotingsvoorstel van 5 december, maar kreeg daarop veel kritiek. Met name de Fransen, de Hongaren en de Polen zagen weinig in Blairs voorstel, waarin de jaarlijkse Britse korting op de EU-bijdrage met „slechts” ongeveer 1,2 miljard euro per jaar verminderd wordt en de nieuwe Oost-Europese lidstaten minder geld toebedeeld wordt dan zij zouden willen. Nederland zou onder het Britse voorstel 850 miljoen euro per jaar minder gaan afdragen aan Brussel. De leiders van Tsjechië en Slowakije lieten weten wel tevreden te zijn over het Britse voorstel. De Franse president Chirac zei donderdag zeker een akkoord te willen sluiten, maar wel een „eerlijk” akkoord. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid dragen voor de uitgebreide EU, aldus Chirac.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Steinmeier zei donderdag tegen Duitse parlementariërs dat een akkoord over de begroting nog steeds haalbaar is. Het oude Britse voorstel bood volgens Steinmeier een goede basis voor het topoverleg en voldeed bovendien aan de eisen van Berlijn: economische hulp aan onderontwikkelde gebieden in het voormalig communistische oosten van Duitsland, „voldoende” landbouwsubsidies en geen beroep op Duitsland om veel meer te gaan betalen dan het nu doet. Hulp aan de nieuwe lidstaten is voor Duitsland echter ook van groot belang, aldus Steinmeier.

Naast de Europese begroting staan in Brussel ook de status van Macedonië als kandidaat-lidstaat van de EU en plannen om de BTW-tarieven voor restaurants te verlagen op de agenda. Daarnaast hebben de Europese leiders donderdag hun ongenoegen uitgesproken over de recente uitlatingen van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Diens stelling dat de holocaust een „mythe” is, heeft de betrekkingen tussen Europa en Iran op een nieuw dieptepunt gebracht, aldus de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Bot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer