België heeft probleem met Nederlandse korting
BRUSSEL (ANP) - België heeft „grote problemen” met de wijze waarop huidig EU-voorzitter Groot-Brittannië de Nederlandse korting op de Europese begroting berekent. Brussel vreest dat daardoor een groot concurrentievoordeel voor de Rotterdamse haven ten opzichte van Antwerpen kan ontstaan.
De Belgische premier Verhofstadt heeft dit punt donderdagavond ook speciaal ter sprake gebracht op de EU-top. Dat is vrijdagochtend vernomen uit Belgische diplomatieke bronnen.Ook diverse andere EU-lidstaten, waaronder Luxemburg, hebben problemen met het feit dat de Britten Nederland tussen 2007 en 2013 jaarlijks 850 miljoen euro korting willen geven op de Europese bijdrage via een lagere afdracht van douaneheffingen. Dat zou volgens Belgische bronnen ongelijkheid creëren tussen Nederland en andere lidstaten.
„We hebben op zich niets tegen het feit dat Nederland als grote nettobetaler aan de EU een korting krijgt”, aldus een vooraanstaand Belgisch diplomaat. „Maar dan moet dit bedrag desnoods als volledige korting in de EU-begroting worden ingeschreven, maar niet via douaneheffingen. Nederland zou dan namelijk douanetarieven die eigenlijk voor de EU zijn bedoeld door kunnen storten aan andere lidstaten, waardoor het voor ondernemingen uit die landen extra aantrekkelijk is om schepen naar Rotterdam te laten varen.”
Verhofstadt en zijn Luxemburgse collega Juncker hebben hun bezwaar overigens al aan premier Balkenende kenbaar gemaakt tijdens een ontbijtvergadering op donderdag van de Benelux-landen. „Voor ons is dit iets wat echt niet mogelijk is en uit het Britse voorstel moet verdwijnen”, aldus de diplomaat. Groot-Brittannië wil de Nederlandse korting op de Europese bijdrage van 850 miljoen voor een fors deel financieren via een daling van de douanerechten die Nederland aan de EU af moet dragen van 40 procent.
Het is nog onduidelijk of de Britse premier Blair de Belgische kritiek zal verwerken in een nieuw voorstel voor de EU-begroting dat hij vrijdag in de loop van de ochtend zal presenteren. Donderdagavond verwierpen twintig van de 25 EU-lidstaten het woensdag gepresenteerde laatste begrotingsvoorstel van Blair.
Deze zou nu werken aan een nieuw voorstel waarbij er minder wordt gekort op de beperking van de steun voor plattelandsontwikkeling, waar veel landen tegen protesteerden, door een klein deel van de Britse automatische korting op de EU-bijdrage op te geven. Brusselse diplomaten houden er rekening mee dat het voorstel van Blair van vrijdag zijn laatste optie zal zijn. Tegenover de EU-leiders heeft hij donderdagavond al gezegd dat het „nu of nooit” is.
160126 dec 05