Philips laat chipdochter voorzichtig los
Philips wil minder afhankelijk worden van de sterk schommelende resultaten van zijn chipdivisie. Het elektronicaconcern gaat daarom het onderdeel verzelfstandigen. Een fusie met een andere chipfabrikant behoort tot de mogelijkheden, evenals een beursgang, zo liet het concern donderdag weten.
Philips is niet door aandeelhouders onder druk gezet, zei bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee in een toelichting. De tijd is nu rijp omdat een reorganisatie bij de chipdivisie haar eerste vruchten begint af te werpen. Bovendien is de chipmarkt weer aan het aantrekken, verklaarde de topman.
De chipdivisie was vorig jaar goed voor een omzet van 4,2 miljard euro, ofwel bijna 14 procent van de omzet van het gehele Philips–concern. Het onderdeel is echter te klein om tot de top te kunnen behoren in de wereld.
Het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner meldde vorige week dat Philips met de productie van chips weer uit de top tien was gevallen, voor de vijfde keer in 25 jaar. In Europa is Philips de nummer drie na het Frans/Italiaanse STMicroelectronics en het Duitse Infineon. Het concern is vooral sterk in chips voor mobiele telefoons, auto–elektronica en voor elektronica in de huiskamer.
Volgens topman Frans van Houten van de chipdivisie komt er in de chipindustrie de komende jaren een fusiegolf aan. „Wij willen daarin een van de eerste bedrijven zijn die beweegt". Van Houten merkte daarbij op dat de nummers zeven tot en met vijftien in het lijstje van Gartner marktaandelen van 2 tot 3 procent hebben. „Dit laat zien dat de markt erg gefragmenteerd is". Het Amerikaanse Intel is koploper met een marktaandeel van 15 procent.
Het frustreert Philips al enkele jaren dat analisten bij de beoordeling van het concern vooral kijken naar de prestaties van de chipdivisie. In september zei topman Kleisterlee dat hij vaak hoort dat zijn bedrijf op de beurs te weinig lof krijgt toegezwaaid voor de andere onderdelen, zoals huishoudelijke apparaten en persoonlijke verzorging, verlichting en medische apparatuur, die veel groei laten zien.
Met de verzelfstandiging van de chipdivisie moet Philips volgens Kleisterlee voorspelbaarder worden op het gebied van winstgevendheid. In dit streven passen niet de onzekere prestaties van de chipdivisie, die sterk afhankelijk is van de conjunctuurgolven in de IT–industrie. Opvallend in dit verband is dat de bestuursvoorzitter consumentenelektronica niet meer schaart onder de cyclische onderdelen.
Kleisterlee zei dat de chipdivisie in de tweede helft van volgend jaar in juridische zin is afgescheiden van Philips. Tegelijkertijd kijkt het concern naar „een reeks van opties" om het onderdeel sterker te maken. Een fusie is daarbij waarschijnlijker dan een overname, stelde topman Van Houten. Philips reserveert zijn overnamekas vooral voor versterking van de divisies medische systemen en voor het nieuwe onderdeel consumentenwelzijn.