Mogelijk statiegeld op blikjes en flesjes
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Van Geel van Milieu geeft gemeenten en bedrijfsleven een laatste kans om een oplossing te vinden voor de groeiende berg zwerfafval op straat. Slagen zij daar niet in voor 1 maart volgend jaar, dan voert hij ook voor blikjes en plastic (pet)flesjes statiegeld in de loop van 2006 in, laat hij de Tweede Kamer donderdag weten.
Uit onderzoeken is gebleken dat de hoeveelheid zwerfafval op straat, in bermen en parken toeneemt, tegen de afspraken van VROM met fabrikanten van bijvoorbeeld frisdranken en de verpakkingsindustrie in om die berg eind dit jaar met 45 procent te verkleinen ten opzichte van 2001. Voor blikjes en petflesjes moest dat 80 procent zijn. Maar die reductiedoelstellingen zijn niet waargemaakt.Zo is een inzamelingsactie van petflesjes bij scholen en verenigingen mislukt. Daarmee werd de afgelopen maanden proefgedraaid in onder meer Rotterdam. De beoogde afname van de hoeveelheid lege flesjes met 55 procent werd bij lange na niet gehaald. „Het gemiddelde lag tussen 11 en 20 procent", aldus Van Geel in een toelichting op de brief aan de Kamer.
Een andere teleurstelling voor hem is dat onderhandelingen tussen het bedrijfsleven, dat af wil van de rompslomp van een statiegeldsysteem, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de inzameling van zwerfafval zijn mislukt. De achterban van de VNG vond de door de industrie aangeboden vergoeding van 50 miljoen euro (per jaar) voor het ophalen van papier, glas, plastic materiaal en metaal veel te laag. „De gemeenten wilden het tienvoudige". Van Geel noemt dat overvragen.
De industrie wil dat gemeenten voor dat geld ook harder optreden. Van Geel ziet dat sommige gemeenten wel doen. Maar voor een streng beleid zoals in de Verenigde Staten of Singapore, waar de politie forse geldboetes kan uitdelen voor het op straat gooien van papiertjes, ontbreekt volgens hem de steun onder de bevolking.
Van Geel wil dat de twee partijen opnieuw proberen het eens te worden. Om de onderhandelingen vlot te trekken schakelt hij een bemiddelaar in. De CDA–bewindsman heeft iemand op het oog, maar hij wil diens naam (nog) niet kwijt. Hij mikt op zo’n akkoord want dan wordt ook kauwgom, sigarettenpeuken en andere troep opgeruimd. Een statiegeldsysteem geldt alleen voor blikjes en flesjes.
Van Geel voelt zich gesterkt door uitkomsten van onderzoek dat ruim driekwart van de Nederlanders zich zeer ergert aan achtergelaten rommel. Zo’n 70 procent is dan ook voor statiegeld voor flesjes en blikjes.