Buitenland

„Gevaar strafhof overtrokken”

Politiek Den Haag denkt dat het wel losloopt met de grote diplomatieke problemen die strafrechtgeleerde prof. G. A. M. Strijards woensdag in deze krant voorspelde. Als gastland van het Internationaal Strafhof zal Nederland geen andere positie hebben dan de andere 66 landen die aan het strafhof meedoen, is de algemene mening.

Redactie politiek
20 June 2002 11:04Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

GroenLinks-kamerlid Karimi reageert fel op de waarschuwing van Strijards, waarvan ze „heel verbaasd” kennis heeft genomen. Ze vindt Strijards’ uitlatingen „dubieus” en verwijt hem „onwaarheden” te verkopen. Hoewel de hoogleraar namens de Nederlandse regering onderhandelde over het Statuut van Rome, wordt hij volgens Karimi „niet gehinderd door diepgaande kennis van zaken.”

Strijards waarschuwde dat regeringsleiders en staatshoofden Nederland zullen gaan mijden nadat op 1 juli aanstaande het strafhof in werking zal zijn getreden. Volgens hem moeten zij dan vrezen gearresteerd te worden voor hun betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Zo zouden zelfs de Amerikaanse en Russische presidenten, Bush en Poetin, zich niet meer in Den Haag durven vertonen.

Karimi wijst er echter op dat het strafhof slechts vervolging kan instellen tegen misdaden die na 1 juli worden bedreven. Mochten mensen als Bush en Poetin daarvoor politieke verantwoordelijkheid dragen, dan kunnen ze niet alleen in Nederland worden gearresteerd, maar in alle 67 landen die het statuut hebben ondertekend. Bovendien zal van vervolging pas sprake zijn als hun eigen nationale rechtssystemen blijken te falen.

VVD-kamerlid Terpstra onderschrijft dat, en voegt eraan toe dat „het momenteel ook een beetje de nieuwigheid is.” Volgens haar zal het strafhof in de praktijk geen gevaar betekenen voor leiders als Bush of Poetin.

SGP-leider Van der Vlies zegt zich niet te kunnen voorstellen dat het strafhof wordt gebruikt „om wereldleiders voor het oog van de wereld in het strafbankje te krijgen.” Volgens hem is het strafhof bedoeld als „achtervang voor de berechting van oorlogsmisdadigers uit landen die geen adequaat rechtssysteem hebben.”

PvdA-kamerlid Koenders vindt de waarschuwing van Strijards „overtrokken.” Ook hij verwacht niet dat buitenlandse regeringsleiders speciaal Nederland zullen gaan mijden. „Nederland heeft waar het gaat om de arrestatie van mensen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden geen uitzonderingspositie en ook geen bijzondere voorbeeldfunctie”, stelt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer