Economie

Reizigers Schiphol dupe van staking

Reisorganisaties en de ANWB verwachten donderdag problemen door een algemene staking in Spanje waardoor reizigers zwaar worden getroffen. De staking van Europese luchtverkeersleiders woensdag heeft op de luchthaven Schiphol urenlange vertragingen veroorzaakt. De gemiddelde wachttijd liep op tot drie uur. Het oponthoud leverde weinig problemen op.

Redactie economie
20 June 2002 10:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:38
SCHIPHOL - Veel reizigers op Schiphol liepen vertraging op als gevolg van acties van Europese luchtverkeersleiders. Ook donderdag zijn de problemen nog niet voorbij. - Foto ANP
SCHIPHOL - Veel reizigers op Schiphol liepen vertraging op als gevolg van acties van Europese luchtverkeersleiders. Ook donderdag zijn de problemen nog niet voorbij. - Foto ANP

Luchtverkeersleiders in Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië en Portugal legden woensdag het werk neer uit protest tegen de centralisatie van de verkeersleiding. De Europese Commissie wil af van het huidige systeem waarbij elk land zijn eigen luchtruim beheert. Dat leidt tot inefficiënte routes en dus tot vertragingen in de lucht.

De Nederlandse verkeersleiders doen niet mee aan de staking omdat ze de actie van hun Europese collega’s voorbarig vinden. Volgens de vakvereniging Het Nederlandse Verkeersleidersgilde heeft de Europese Commissie „duidelijk nog niet geheel uitgewerkte voorstellen” op tafel liggen.

De luchtvaartmaatschappijen moesten 7700 vluchten van, naar en door Frankrijk schrappen. KLM schrapte het merendeel van de vluchten naar het land. In Frankrijk zijn vrijwel alle vliegvelden plat gegaan. Ondanks de vertragingen bleef het relatief rustig op Schiphol. Transavia ondervond wel hinder van de acties, maar de ochtendvluchten konden redelijk op tijd vertrekken. Ook Martinair had weinig tot geen last van de stakingen.

Reisorganisaties verwachtten donderdag veel problemen te ondervinden van een staking in Spanje. Het openbare leven in het Zuid-Europese land komt vrijwel stil te liggen uit protest tegen het regeringsbeleid op het gebied van sociale zekerheid. Het is de grootste algemene staking in meer dan tien jaar tijd.

Het gaat vooral om problemen op de wegen, omdat ook bij de tolhuisjes wordt gestaakt. Ook bij de sleep- en hulpdiensten zijn stakingen. De ANWB raadt mensen aan te blijven zitten waar ze nu zitten en anders in elk geval een creditcard mee te nemen.

Kras Stervakanties heeft het programma van de zes busreizen die momenteel door Spanje toeren zodanig aangepast dat de vakantiegangers donderdag geen gevolgen zouden ondervinden van de staking. „In verband met mogelijk acties tegen rijdende bussen hebben we besloten ze allemaal aan de kant te houden.”

Omdat KLM ook grote problemen op de luchthavens verwachtte, heeft de maatschappij alvast zes vluchten naar Spanje geannuleerd. Het gaat om twee vluchten naar Madrid en vier naar Barcelona. „Wij zetten liever zelf de machine stil dan dat we daartoe door een derde worden gedwongen”, aldus een woordvoerder. „Nu kunnen we de reiziger direct duidelijkheid verschaffen en zo nodig meehelpen met het omboeken.”

De twee grootste reisorganisaties van Nederland, TUI en Thomas Cook, zitten vooral met de staking in Spanje in hun maag. Thomas Cook ging van het ergste scenario uit. „Excursies voor donderdag zijn afgelast”, aldus directievoorzitter S. van der Heijden. „De luchthavens in Spanje blijven open, maar de stakingen treffen waarschijnlijk wel de catering, de bagageafhandeling en het busvervoer.” Thomas Cook heeft woensdag een speciaal crisisteam ingesteld. Zo’n honderd vakantiegangers in de omgeving van Málaga zijn ondergebracht in een hotel dichtbij de luchthaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer