Italiaanse Senaat stemt in met omstreden kieswet
ROME (ANP/DPA/RTR) – Ondanks hevig protest van de centrumlinkse oppositie heeft de Italiaanse Senaat woensdag ingestemd met de omstreden wijziging van het kiesstelsel. Die is volgens de tegenstanders bedacht om premier Berlusconi een gunstige uitgangspositie te verschaffen bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar.
De Kamer van Afgevaardigden had in oktober al ingestemd met de nieuwe kieswetgeving. Nu stemden 160 senatoren voor en 119 tegen. Zes senatoren onthielden zich van stemming. Door de hervorming komt er een einde aan het districtenstelsel en worden alle parlementszetels volgens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging verdeeld. Om van kracht te worden moet de wet nog worden getekend door president Ciampi. Oppositieleider Prodi, die de wet in strijd met de grondwet acht, heeft een beroep op Ciampi gedaan om de wetgeving tegen te houden.Volgens de nieuwe wet krijgt de lijstverbinding die de verkiezingen op 9 april wint minimaal 340 zetels in het 630 zetels tellende parlement. Critici zeggen dat de veranderingen kunnen leiden tot politieke instabiliteit. Door de wijzigingen zouden er verschillende meerderheden kunnen komen in de beide kamers van het parlement, wat tot patstellingen zou kunnen leiden.
Analisten hebben uitgerekend dat de wijzigingen het Berlusconi–kamp zelfs bij flink verlies kan verzekeren van een meerderheid in het parlement. Onder het huidige kiesstelsel zou de centrumlinkse oppositie meer stemmen krijgen dan de regeringspartijen.
Sinds 1993 kent Italië een gemengd kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging en een districtenstelsel. Driekwart van de afgevaardigden komt direct uit de districten. Een kwart van de zetels wordt gevuld via evenredige vertegenwoordiging.
De wijziging van het kiesstelsel is de laatste in een reeks hervormingen die Berlusconi voor de verkiezingen van april door het parlement jaagt. Volgende plan is wijziging van de wetgeving voor de verkiezingscampagnes. De huidige wetgeving op dat gebied belooft gelijke toegang tot de media voor alle partijen. Vriend en vijand van de premier denkt nu dat hij de televisie zal overspoelen met reclame voor zijn Forza Italia–partij als hij erin slaagt de wetgeving zo aan te passen dat het verbod op betaalde reclame vervalt. Berlusconi is de rijkste man van Italië en hij bezit het grootste media–imperium van het land.