„Kinderen genegeerd bij verlenen ramphulp"
AMSTERDAM (ANP) – Internationale hulporganisaties hebben bij het verlenen van hulp na de tsunami veel te weinig aandacht besteed aan kinderen in de getroffen gebieden. Die kinderen kunnen onnodig lang getraumatiseerd blijven, omdat ze geen enkele inspraak hebben gehad bij het verdelen van de noodhulp en bij de wederopbouw.
Dat stelt hulporganisatie Plan International in het rapport “Children and the tsunami”, dat woensdag werd uitgebracht. De wereldwijde ontwikkelingsorganisatie, waar Plan Nederland onder valt, richt zich specifiek op kinderen.„De betrokken hulporganisaties hebben nagelaten de vele duizenden kinderen in de getroffen gebieden te betrekken bij de noodhulp– en wederopbouwactiviteiten en hen daarmee onbedoeld gemarginaliseerd", zo concludeert de organisatie in het rapport. „het negeren van de energie, de kracht en het optimisme van kinderen in de tsunami–gebieden is een gemiste kans gebleken om de impact van de ramp voor alle betrokkenen te verzachten. Het is zelfs aannemelijk dat het leed van mensen er zelfs onnodig door is verlengd."
Plan doelt hiermee op de mogelijkheid dat kinderen veel langer dan noodzakelijk met trauma’s blijven worstelen, aangezien ze zelf geen inspraak hebben gehad bij de uitvoering van de noodhulp en de wederopbouw. „Kinderen zijn veel flexibeler dan volwassenen en kunnen zich, in geval van rampen, dan ook veel sneller aan de nieuwe omstandigheden aanpassen", aldus een woordvoerster van Plan Nederland.
Volgens haar krijgen kinderen juist veel meer grip op de situatie al ze het idee hebben dat ze ook zelf een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de wederopbouw. In de toekomst kunnen hierdoor ook veel problemen worden voorkomen. „Zo hadden kinderen voor de bouw van nieuwe huizen begon, kunnen aangeven dat ze graag een eigen kamer hadden willen hebben", aldus de woordvoerster. „In een armoedesituatie is er vaak sprake van huiselijk geweld. Als ze hun eigen ruimte hebben, krijgen deze kinderen in elk geval de kans zich daaraan te onttrekken."
Plan International moedigt hulporganisaties, met de tsunami als voorbeeld, aan ook bij andere rampen kinderen veel nauwer bij hun werk te betrekken. „Het argument dat er geen tijd is om kinderen te consulteren in een rampsituatie geldt gewoon niet meer", aldus Plan. „Kinderen en jongeren zijn vaak sterker, beter geschoold en optimistischer dan volwassenen. Zij zijn niet per definitie alleen maar weerloze, kwetsbare, slachtoffers en het is hoog tijd dat de internationale gemeenschap dat onderkent."