Hommeles op handelstop
HONGKONG - De handelsconferentie in Hongkong is gisteren begonnen met oplopende spanningen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Op de eerste dag van de conferentie over verdere vrijmaking van de wereldhandel kwam het in de stad tot onrust, waarbij Zuid-Koreaanse boeren van zich deden spreken.
Ook vandaag raakten Zuid-Koreaanse demonstranten slaags met de politie. Zo’n vijftig betogers probeerden het congresgebouw te bereiken waar de vergadering van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wordt gehouden. De politie verdreef hen met pepperspray.Nog voordat de officiële opening van de conferentie gisteren een feit was, zette de EU de toon met een offensieve houding richting de VS, die vinden dat de Unie op het gebied van landbouw meer concessies moet doen. De EU wil de aandacht verleggen naar de Amerikaanse voedselhulp. Amerikaanse graanoverschotten gaan nu de deur uit als hulp. Volgens de EU is die vorm van steun net zo handelsverstorend als de exportsubsidies. De EU wil die exportsubsidies pas schrappen als de Amerikanen in ruil daarvoor de voedselhulp achterwege laten.
Een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times vormde de directe aanleiding voor de EU om in het geweer te komen. In die advertentie zou de Europese Unie indirect worden afgeschilderd als boosdoener in de moeizaam lopende handelsbesprekingen. De advertentie van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties zou daarin het stopzetten van voedselhulp hekelen.
Volgens de EU heeft het WFP zich voor het karretje laten spannen van Amerikaanse boeren, die hun landbouwoverschotten via de ’voedselhulp’ kwijt kunnen. De EU-landen besloten gisteren in een reactie om een open brief te schrijven aan James Morris, de directeur van het Wereldvoedselprogramma. Volgens de EU wekt het WPF in de advertentie ten onrechte de suggestie dat de handelsbesprekingen kunnen leiden tot vermindering van voedselhulp. Het WFP zelf zegt dat voedselhulp in natura nodig is omdat er onvoldoende geld binnenkomt.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken verklaarde op de eerste dag van de handelsconferentie in Hongkong dat er binnen de EU sprake is van een „fighting mood” en zei dat de Unie meer in het offensief wil gaan. Volgens minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking komt 60 tot 70 procent van de Amerikaanse voedselhulp neer op dumping.
Tijdens een symposium over hulp aan arme landen stelde zij de Amerikaanse voedselhulp wederom aan de kaak. De Amerikaanse handelsgezant Robert Portman liet zich in een reactie ontvallen dat de EU „geobsedeerd” lijkt door voedselhulp. Hij wees erop dat in de onderhandelingen over een vrijere wereldhandel nog veel meer op het spel staat.
De Europese commissaris voor Handel, Peter Mandelson, kon de advertentie in de Financial Times evenmin waarderen. Hij zei het schokkend te vinden dat de VN geld besteden aan een advertentie die als doel heeft de Amerikaanse handelverstorende voedselhulp te ondersteunen.