Binnenland

Rekeningsysteem ziekenhuizen weer niet ingevoerd

DEN HAAG (ANP) - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil ziekenhuizen een maand respijt geven bij de invoering van een nieuw consulttarief in ziekenhuizen.

14 December 2005 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:17

Het speciale tarief is bestemd voor zeer eenvoudige, kortdurende ingrepen en zou per 1 januari 2006 gaan gelden. Hoogervorst wil de invoering tot 1 februari uitstellen. Hij heeft dat gisteren gezegd tijdens een overleg met de Tweede Kamer. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) had om uitstel tot 1 juni gevraagd.Andere maatregelen die per 1 mei zouden worden doorgevoerd om het rekeningsysteem beter te laten functioneren, mogen van de minister tot 1 juni worden uitgesteld.

Ziekenhuizen en specialisten moeten sinds enige tijd de kosten van een behandeling op een nieuwe manier berekenen. Bedoeling is dat duidelijk wordt wat een behandeling precies kost en welk ziekenhuis of welke specialist duurder of goedkoper is dan anderen. De overheid werkt al vele jaren aan ontwikkeling van het nieuwe systeem en dat heeft vele tientallen miljoenen gekost.

De invoering van het rekensysteem moest in het verleden keer op keer worden uitgesteld, bijvoorbeeld omdat partijen als specialisten of ziekenhuizen dwars lagen of omdat er grote technische problemen waren. Het rekensysteem geldt nu voor een klein deel van de behandelingen (10 procent) en zal in de toekomst stap voor stap worden uitgebreid.

Een van de kenmerken van het nieuwe systeem is dat alle patiënten voortaan een rekening van hun behandeling onder ogen krijgen. Het kabinet hoopt dat de consument zich hierdoor realiseert hoe duur de zorg in een ziekenhuis is. De afgelopen maanden regende het klachten van patiënten die voor hele simpele ingrepen vele honderden euro’s kwijt waren. Daarom is nu het speciale consulttarief bedacht. Ziekenhuizen hebben problemen met het invoeren van het nieuwe tarief. Die problemen hebben onder meer te maken met de verwerking via de computer.

Het tarief komt ongeveer op 150 euro te liggen per consult voor de eenvoudige ingrepen. Met name het CDA wil het bedrag verder omlaag hebben. Hoogervorst beloofde deze week nog een brief aan de Kamer te sturen met meer informatie over het verlaagde tarief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer