Economie

„Huishoudens op stroom uit water”

LEEUWARDEN (ANP) - Over tien jaar zouden nagenoeg alle Noord-Nederlandse huishoudens elektriciteit uit de stroming van zoet water naar zout water tussen het IJsselmeer en de Waddenzee kunnen krijgen.

13 December 2005 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

De stroming van het water zou via een grote energiecentrale in de Afsluitdijk 200 megawatt kunnen opwekken. Om dat doel te bereiken is maandag bij zoutfabriek Frisia in Harlingen een overeenkomst gesloten over het zogenaamde project BlueEnergy, aldus directeur P. Hack van het betrokken bedrijf Magneto.Dat uit stromingen van zoetwater naar zoutwater energie kan worden opgewekt wordt bevestigd door waterinstituut Wetsus in Leeuwarden. Dat onderzoekinstituut heeft laboratoriumproeven gedaan waarbij bleek dat de energieopwekking kleinschalig werkt. De truc is natuurlijk evenwicht. Door zout- en zoetwater bijeen te brengen, ontstaat een natuurlijke stroming omdat het zout gelijkmatig wordt verdeeld over het water. Via membranen wordt de energie uit het water gehaald, zogenoemde omgekeerde elektrodialyse.

„De potentie is aanwezig, maar we moeten nog een paar technische dingen oplossen. Daarom doen we in Harlingen onderzoek. Overal waar verschil is in zoutwaterconcentratie zou het kunnen werken”, aldus S. Metz van Wetsus. Hij begeleidt promovendi van drie universiteiten die voor BlueEnergy tot en met 2008 onderzoek doen naar de genoemde energieopwekking.

Volgens Hack kost de proefopstelling in de Friese zoutfabriek ruim 1 miljoen euro. In het tweede kwartaal van volgend jaar moet de 50 kilowattcentrale gaan draaien. Daar wordt zoutwater voor gebruikt dat Frisia normaal gesproken in de Waddenzee spuit. Hack denkt een centrale in de Afsluitdijk binnen tien tot twaalf jaar te kunnen realiseren. De kosten voor een 200 megawattcentrale schat hij op ongeveer 400 miljoen euro.

Volgens Hack zou Nederland, gezien de stroming van zoet- naar zoutwater, voor een kwart aan de behoefte aan energie op deze manier kunnen opwekken. „Dat is een beetje een sprookjesscenario. Maar een leuk percentage is zeker haalbaar”, meent hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer