Buitenland

Frankrijk houdt EU–kandidatuur Macedonië tegen

BRUSSEL (ANP) – Macedonië, het voormalige onderdeel van Joegoslavië, heeft maandag nog niet de felbegeerde status van kandidaat–lid van de Europese Unie verkregen. Tijdens een vergadering van EU–ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel heeft Frankrijk tegen gestemd.

12 December 2005 17:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Macedonië lijkt het slachtoffer te worden van uitbreidingsmoeheid in de unie. Vorig jaar zijn tien landen toegetreden, vooral uit het voormalige Oostblok. Roemenië, Bulgarije, Kroatië en het omstreden Turkije staan dicht bij de ingang. „Je ziet dat er nu flink op de rem wordt getrapt, door iedereen", was de indruk van minister Bot maandag na afloop van het overlegZijn Franse ambtsgenoot Douste–Blazy zei dat de EU het eerst onderling eens moet worden over de grote lijnen. „Aangezien we het over zes maanden gaan hebben over de toekomstige uitbreiding en verdieping, lijkt het me normaal om deze kwestie Macedonië tot dan uit te stellen", zei hij.

Ook Nederland wil een diepgaand debat over nieuwe uitbreidingen. In alle gevallen zullen toekomstige nieuwkomers aan veel strengere eisen moeten voldoen, denkt Bot. „De tijd van met de ogen dicht of door de wimpers kijken en zeggen dat ’t allemaal wel goed is, is voorbij".

De laatste kans voor Macedonië op een kandidatuur nog dit jaar, is de Europese top eind deze week. Hoge ambtenaren kijken of er nog een compromis mogelijk is, dat volgens Bot gebaseerd kan zijn op de Nederlandse inbreng. Nederland wil Macedonië de status van kandidaat–land gunnen, op voorwaarde dat het pas mag onderhandelen met de EU als het voldaan heeft aan een lange lijst gedetailleerde voorwaarden. Zo moet de corruptie beter worden aangepakt.

Sommige diplomaten suggereerden dat het Franse ’non’ tegen Macedonië een tactische zet is om de Britten, die voorstander zijn van snelle uitbreiding, onder druk te zetten op een heel ander terrein: de meerjarenbegroting van de Unie. „Sommige landen denken dat er een link is", aldus minister Straw van huidig EU–voorzitter Groot–Brittannië. Bot denkt echter dat er geen koppeling bestaat.

Eerder dit jaar had de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, voorgesteld om Macedonië de kandidaatstatus te verlenen. Volgens verantwoordelijk commissaris Rehn was dat gebeurd „op basis van een objectieve beoordeling". Straw zei dat geen enkel land de goede vooruitgang van Macedonië in twijfel had getrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer