Iran: VS mogen kerncentrale bouwen
TEHERAN (AP) - De Verenigde Staten mogen van de Iraanse regering een bod uitbrengen bij de aanbesteding voor de bouw van een nieuwe kernenergiecentrale in Iran.
Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Hamid Reza Asefi, heeft dit zondag gezegd. Asefi stelde als enige voorwaarde dat moet worden voldaan aan de gebruikelijke kwaliteitseisen.Asefi verwees kennelijk naar plannen van zijn regering voor de bouw van een kerncentrale van 360 megawatt in het zuidwesten van het land. Het hoofd van het Iraanse atoomprogramma, vice-president Gholamreza Aghazadeh, ontvouwde zaterdag de plannen daarvoor. Aghazadeh hield daarbij onverkort vast aan het Iraanse recht op uraniumverrijking.
Iran maakte eerder bekend dat het kernreactoren voor de productie van 2000 megawatt wil bouwen in het zuiden van Iran. Ook bij die bouw zouden buitenlandse investeerders en aannemers welkom zijn.
De VS en Iran onderhouden sinds de islamitische revolutie van 1979 geen diplomatieke betrekkingen. Washington heeft bovendien unilateraal sancties tegen Iran afgekondigd op grond waarvan het Amerikaanse bedrijven verboden is zaken te doen met Iran.
De Amerikaanse regering oefent daarnaast voortdurend grote druk op Teheran en de internationale gemeenschap uit om te voorkomen dat Iran atoomwapencapaciteit krijgt. Het lijkt dus onder de huidige omstandigheden uitgesloten dat de VS of Amerikaanse bedrijven zouden meewerken aan de bouw van een Iraanse kerncentrale.
In Wenen worden op 21 december besprekingen over het Iraanse atoomprogramma tussen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Iran hervat, die afgelopen augustus werden afgebroken. Teheran hervatte sindsdien de omzetting van uranium, een procedure die kan worden gezien als een aanloop tot de door het Westen gewraakte uraniumverrijking. Iran houdt vast aan zijn recht uranium te verrijken voor vreedzame doeleinden.
Israël ontkende zondag een bericht in de Britse Sunday Times, dat het van plan is Iran in maart aan te vallen als de ontwikkeling van de Iraanse atoombom niet met diplomatieke middelen kan worden voorkomen.
Giora Eiland, nationaal veiligheidsadviseur van premier Ariel Sharon, sprak van „ongegronde speculaties.” De Israëlische vicepremier Ehud Olmert noemde het bericht „belachelijk.”
Een bron van het ministerie van Defensie zei evenwel dat Israël de militaire optie allerminst uitsluit. Minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom zei: „Israël kan niet leven in een situatie waarin Iran de atoombom heeft.”
Recente oproepen van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad om „Israël van de kaart te vegen” hebben weinig gedaan om de Israëliërs gerust te stellen. Zijn verklaring van afgelopen donderdag, dat mag worden getwijfeld aan de waarheid van de holocaust en dat Europese landen als Duitsland en Oostenrijk grond ter beschikking moeten stellen voor een joodse staat, wierpen olie op het vuur.
De Duitse vicekanselier Franz Müntefering riep zondag de Verenigde Naties en de Europese Unie op de „onaanvaardbare” opmerkingen van Ahmadinejad op de agenda te plaatsen.