Irak minder gelukkig dan voor invasie
BAGDAD - De inwoners van Irak vinden dat het land er maandag de dag minder goed voorstaat dan tijdens het regime van Saddam Hussein. Ondanks het grootschalige geweld bestaat er onder Irakezen echter toch een groot optimisme over de toekomst.
Dat blijkt uit een enquête van de BBC waarvan de resultaten maandagochtend zijn bekendgemaakt. Een meerderheid van de 1700 ondervraagde mensen wil Irak als eenheidsstaat behouden en wenst een sterk centraal bestuur.In de uitkomsten van het onderzoek weerspiegelen zich veel regionale verschillen. In centraal Irak blijkt men veel minder optimistisch dan in Bagdad, in het zuiden en in het noorden.
De Iraakse regering heeft zondag aangekondigd dat met het oog op de parlementsverkiezingen van donderdag aanstaande vanaf morgen tot en met zaterdagmorgen noodmaatregelen van kracht zijn, waaronder verlenging van het nachtelijke uitgaansverbod, sluiting van de landsgrenzen en de vliegvelden, en een verbod op reizen tussen de provincies.
De maatregelen zijn bedoeld om het verzet zo weinig mogelijk kans te geven. Rebellen bliezen zondag in een stad op 20 kilometer ten zuiden van Samarra een stembureau op. In Mosul werd het kantoor van een Turkmeense politieke partij onder vuur genomen, waarbij drie personen gewond raakten. In Bagdad sneuvelde een Amerikaanse militair bij de explosie van een bij een weg geplaatste bom. Hij was de zevende Amerikaanse militair die sinds donderdag in Bagdad en omgeving de dood vond.
De verkiezingen beginnen maandag al op militaire bases, in ziekenhuizen en in gevangenissen - alleen voor gedetineerden die nog niet veroordeeld zijn. In het buitenland wonende Irakezen kunnen vanaf morgen bij speciale centra in vijftien landen hun stem uitbrengen.
De Amerikanen hopen dat de vestiging van een op brede leest geschoeide, constitutionele regering zal leiden tot herstel van orde en gezag en de rebellen de wind uit de zeilen zal nemen. Met name wordt gehoopt op een grote opkomst van het soennitisch-Arabische bevolkingsdeel, dat bij de vorige verkiezingen grotendeels verstek liet gaan.
De verwachting is dat de coalitie van sjiitische partijen die nu in het parlement het grootste blok vormt, opnieuw de meeste steun zal krijgen. De meerderheid zal waarschijnlijk kleiner zijn dan na de verkiezingen van januari. Verscheidene soennitische politieke groeperingen hebben laten weten dat ze dit keer wel meedoen.
Het Amerikaanse leger heeft zaterdag de vrijlating aangekondigd van 238 gevangenen.