Aanklacht na toedienen verkeerd infuus
ZWOLLE - Een verpleegkundige uit het Ziekenhuis Rivierenland Tiel is aangeklaagd omdat een 61-jarige patiënt overleed nadat zij een verkeerd infuus aanbracht.
De vrouw hing in maart vorig jaar een narcosevloeistof aan het infuus terwijl dit een antibioticum had moeten zijn. Hierop daalde de bloeddruk van de man enorm. Hij werd gereanimeerd, maar overleed desondanks enkele dagen later.De familie van de man wilde een strafzaak. Er is aangifte gedaan van dood door schuld. Inspecteur voor de gezondheidszorg P. J. Boumans had de klacht gedeponeerd, maar wilde niet ingaan op de vraag van het college welke maatregel er zou moeten worden opgelegd. Die kan uiteenlopen van een waarschuwing tot een beroepsverbod.
De fout kon gebeuren doordat de narcosevloeistof al dagen op de medicijnkar bij de flesjes antibioticum stond. Daarbij wordt dit middel normaal gesproken alleen op de intensive care gebruikt. De verpleegkundige kende de narcosevloeistof helemaal niet en is er vermoedelijk van uitgegaan dat het flesje dat zij pakte antibioticum bevatte. De verpakkingsdoosjes leken sterk op elkaar.
„Ik heb geen verschil gezien. Ik was ervan overtuigd dat het het antibioticum was”, aldus de verpleegkundige, die toegaf dat zij vermoedelijk niet naar de vervaldatum op het flesje heeft gekeken.
De inspecteur verwijt haar dat zij de verpakking niet heeft gelezen en niet heeft gecontroleerd welke vloeistof er in het flesje zat. „Controle hoort ingebakken te zijn in het dagelijkse handelen van een verpleegkundige”, aldus de inspecteur.
De advocaat van de verpleegkundige noemde de verwisseling „een vergissing die niet alleen zijn cliënte zou moeten worden aangerekend. Het had niet in de medicijnkar mogen zitten. Ik vind niet dat de laatste in de keten moet worden veroordeeld.”
De vrouw staat onder haar collega’s en superieuren bekend als een harde werker, die altijd zeer zorgvuldig is. Na een korte verlofperiode is zij indertijd weer aan het werk gegaan, maar ze heeft het nog steeds moeilijk met de gebeurtenis.
Uitspraak begin februari.