Kabinet eens over koopkracht 2006
DEN HAAG (ANP) - Het conflict tussen kabinet en Tweede Kamer over een extraatje voor de burger als compensatie voor de gestegen energieprijzen is opgelost.
De vooral door coalitiepartijen CDA en D66 geëiste algemene energiecompensatie van 35 euro blijft uit.
Wel besloot het kabinet vrijdag na urenlang beraad om 35 miljoen euro uit te trekken voor bijzondere bijstand aan lage inkomens en 35 miljoen voor een hogere fiscale kinderkorting voor gezinnen. Dat levert een gezin ruim 30 euro extra per kind op, aldus premier Balkenende. Het kabinet heeft voor deze voorstellen inmiddels de steun van de coalitiepartijen, zo maakte Balkenende duidelijk.Hiermee is een eind gekomen aan een dagenlang conflict tussen vooral CDA-fractievoorzitter Verhagen en minister Zalm (Financiën) dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar bracht.
De ministers Zalm en De Geus (Sociale Zaken) toonden zich vrijdagavond dan ook blij met het gevonden compromis. Volgens hen was het nodig de lage inkomens en gezinnen nog iets te ondersteunen. De Geus sprak van een „volwaardig alternatief” voor de wetswijziging van CDA en D66 dat het extraatje van 35 euro moest DEN HAAG - Het conflict tussen Kamer en kabinet over compensatie voor de hoge energieprijzen is bijgelegd. Het kabinet komt de Tweede Kamer tegemoet door 70 miljoen euro uit te trekken voor gerichte inkomenssteun aan mensen met een laag inkomen.
De Kamer is akkoord gegaan met deze oplossing. Na urenlang kabinetsberaad kon premier Balkenende vrijdagavond laat bekendmaken dat „na ruggespraak met de Kamer” een voor alle partijen aanvaardbare uitkomst was bereikt. Daarmee is een mogelijke politieke crisis bezworen.
De Tweede Kamer, onder aanvoering van CDA-fractievoorzitter Verhagen, eiste al direct na Prinsjesdag dat het kabinet met geld over de brug moest komen om de hoge energieprijzen te compenseren.
Een Kamermeerderheid voelde er veel voor om alle huishoudens volgend jaar 35 euro tegemoetkoming te geven. Het kabinet wilde dat niet. De koopkracht van mensen valt boven verwachting goed uit en compensatie is daarom niet nodig, aldus de ministers Zalm van Financiën en De Geus van Sociale Zaken. Omdat de Kamer toch vast wilde houden aan haar plan, stevenden parlement en regering af op een harde botsing.
Die is voorkomen doordat het kabinet vrijdag heeft besloten 70 miljoen euro opzij te zetten voor mensen met een laag inkomen. De helft van dat bedrag gaat naar de bijzondere bijstand. De andere helft gaat op aan een hogere kinderkorting voor armere gezinnen. Dat levert een gezin 30 euro extra per kind op.
Het kabinet heeft verder besloten volgend jaar de koopkrachtontwikkeling goed in de gaten te houden. Daarnaast wil de regering per 1 januari 2007 de MEP-belasting afschaffen. Die belasting van 52 euro moet ieder huishouden meebetalen voor het stimuleren van duurzame energie.
Premier Balkenende toonde zich vrijdagavond tevreden met het bereikte compromis. Daarmee wordt volgens hem recht gedaan aan de visie van het kabinet dat extra koopkrachtreparatie niet nodig is. Tegelijkertijd weet hij zich verzekerd van de steun van de Kamer. Gedurende het urenlange kabinetsberaad van vrijdag is steeds contact onderhouden met de regeringspartijen. Het is dan ook zeker dat CDA en D66 hun amendement om iedereen 35 euro compensatie te geven, terugtrekken.
Minister Zalm sprak vrijdag van een „goed compromis.” Zijn collega De Geus noemde de deal een „volwaardig alternatief” voor de wetswijziging van CDA en D66. „We bereiken nu de mensen die het meest te lijden zouden kunnen hebben van hogere prijzen”, aldus De Geus.
CDA-fractieleider Verhagen vindt de gemaakte afspraken „acceptabel”, hoewel hij het betreurt dat het kabinet geen koppeling met de hogere energieprijzen heeft willen maken. D66-Kamerlid Bakker noemde het compromis „mager”, maar hij zal het accepteren. „Dit is mij geen kabinetscrisis waard.”