Kerk & religie

Vervolging in Oezbekistan neemt toe

ERMELO - De situatie voor christenen in Oezbekistan is aanzienlijk verslechterd sinds de demonstraties in de stad Andijan in mei dit jaar. Ze worden nauwlettender in de gaten gehouden en moeten vaker op het politiebureau komen.

Kerkredactie
9 December 2005 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:16

Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. „President Karimov is erg bang dat hij het veld moet ruimen”, zegt Esther Amado, bij Open Doors coördinator voor Centraal-Azië. „Daarom pakt hij iedereen aan die hij als een gevaar beschouwt.”Veel kerkelijke gemeenten zijn de laatste maanden hun registratie kwijtgeraakt. De politie verstoort vaker de samenkomsten. Niet alleen de kerkleiders, alle aanwezige kerkleden moeten dan mee naar het politiebureau, waar iedereen wordt verhoord. Ook worden, aldus Amado, vaker boetes uitgedeeld en heeft er meer psychisch en fysiek geweld plaats om christenen van hun geloof af te brengen.

De Open Doorscoördinator constateert verder dat de verhoren een agressiever karakter hebben dan voor het bloedig neergeslagen oproer in Andijan. „Voorheen werden christenen ’slechts’ onder druk gezet om niet meer naar de kerkdiensten te gaan. Nu worden ze gedwongen weer moslim te worden. Als ze niet toegeven, is de kans groot dat ze hun baan kwijtraken. Bovendien is er de druk van de familie. Die kan een afvallig familielid uit de familiekring stoten. Een Oezbeek moet nu eenmaal moslim blijven.”

Deze zomer werd de 19-jarige Kural Bekjanov een maand lang vastgehouden en gemarteld. Ook werd hij door medegedetineerden mishandeld toen ze erachter kwamen dat hij christen is. Zijn fysieke en psychische herstel kan nog jaren duren. Zijn familie verkeert in geldnood, omdat zij voor Bekjanovs voedsel moesten betalen toen hij in de gevangenis zat. Nu hij vrij is, is er geld nodig voor zijn medische behandeling.

Open Doors ondersteunt de christenen onder meer met weerbaarheidstrainingen, zodat ze „beter bestand zijn tegen de aanpak van de politie en fanatieke moslims.”

Ook worden de deelnemers voorbereid op verhoren. Daarom is er onlangs een juridische component aan deze training toegevoegd, aldus Amado. „Veel politieagenten zijn ook maar via via of door middel van steekpenningen aan dat baantje gekomen. Ze beschuldigen christenen ervan dat ze de wet overtreden, maar ze kunnen niet aangeven welke overtreding ze dan hebben begaan. Daarom is het goed dat christenen de wet kennen.”

Nog altijd gaan veel Oezbeken over tot het christendom, zegt Amado. „We hebben een tijdlang een opwekking gehad, maar de groei van de ondergrondse kerk verloopt langzamer dan voorheen. Veel christenen houden zich op de achtergrond.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer