CDA en D66 willen compensatievoorstel aanpassen
DEN HAAG (ANP) – Coalitiepartijen CDA en D66 werken aan een oplossing voor het conflict met het kabinet over een extraatje voor burgers als compensatie voor de gestegen energieprijzen.
De twee zijn daarvoor bereid hun eerdere voorstel aan te passen en de benodigde 253 miljoen euro, om ieder huishouden in 2006 35 euro te kunnen geven, niet uit het zogenoemde FES–fonds te halen.De vice–premiers Zalm (VVD) en Brinkhorst (D66) vinden dat dat fonds er alleen is voor investeringen in infrastructuur en kennis. CDA en D66 denken nu een financiële meevaller gevonden te hebben binnen de totale uitgaven van het Rijk en hopen daarmee tegemoet te kunnen komen aan bezwaren van Zalm en Brinkhorst. Die houden echter vooralsnog onverkort vast aan hun standpunt dat compenseren niet nodig is omdat de koopkracht volgend jaar al beter uitpakt dan verwacht.
Zalm was al niet te spreken over de wetswijziging die CDA en D66 eerder indienden om compensatie af te dwingen. Daarin wordt 253 miljoen euro uit het FES–fonds gehaald om uiteindelijk de jaarlijkse bijdrage van burgers aan het opwekken van duurzame energie met 35 euro te verlagen naar 17 euro. Zalm is van mening dat het kabinet vrijdag zou moeten uitspreken dat dit voorstel onaanvaardbaar is, aldus ingewijden.
CDA–minister De Geus (Sociale Zaken) probeert volgens ingewijden nog wel een manier te vinden om het conflict met de Tweede Kamer over de koopkracht op te lossen. Mede op verzoek van premier Balkenende zoekt hij varianten die hetzelfde bereiken als de Kamer wil, maar op een andere manier.
De Geus zou vooral een opmerking van CDA–Kamerlid Verburg in de oren hebben geknoopt. Dinsdag stelde zij in een debat met de bewindsman en zijn collega Zalm dat zij open staat voor een alternatief voorstel van het kabinet, dat bijvoorbeeld meer rekening houdt met lagere inkomens.
Er is tijd voor het zoeken naar een oplossing tot volgende week donderdag wanneer de Kamer stemt over alle voorstellen. Ingewijden toonden zich donderdagavond zeer bezorgd over het verloop van het overleg. Een typeerde het als „zeer onvruchtbaar”, een ander verzuchtte dat er vanuit het kabinet vooral signalen komen dat er over niets te praten valt.