Binnenland

„Hé, vriend, stop jij eens even!”

NUNSPEET - Fietsende scholieren tussen Nunspeet en Elspeet misdragen zich. Scheldpartijen, spugen, trappen en ander wangedrag is hun niet vreemd. Het gaat om leerlingen van de Fruytier scholengemeenschap in Uddel en scholieren van De Nuborgh in Nunspeet, die elkaar ook nog eens tegenkomen op het fietspad. Reden voor de politie om woensdagochtend een controle te houden. „We letten tegelijkertijd op de fietsverlichting.”

8 December 2005 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:15

Het is koud, nat en nog donker om halfacht vanmorgen. De eerste groep fietsers vanuit Nunspeet dient zich aan. De jongeren hebben hun verlichting in orde, behalve één jongen. Uitdagend scheert hij op zijn fiets vlak langs een agent. „Hé, vriend, stop jij eens even!” De jongen houdt zich doof en fietst rustig verder.Hij heeft echter buiten de waard gerekend. Een motoragent heeft hem al snel ingehaald. Het komt de jongen op een dubbele boete te staan: eentje voor kapotte verlichting, de andere voor doorrijden.

Volgens een woordvoerder van de politie is de controle het gevolg van een „aanhoudende klachtenregen. We krijgen regelmatig klachten dat zo’n veertig à vijftig scholieren die van Nunspeet via Elspeet naar de Fruytierschool in Uddel fietsen zich ernstig misdragen. Aan de andere kant doen leerlingen van De Brouwerskamp er niet voor onder, maar die zijn slechts met een man of vijftien. Als die groepen elkaar tegenkomen op een niet al te breed fietspad, kun je wel raden wat er gebeurt.”

Klachten komen vooral binnen in de maanden september tot januari, weet de agent. „We vermoeden dat het vooral om brugklassers gaat die in een groep een bepaalde status willen krijgen. Daarom is het ook een jaarlijks terugkerend probleem.”

Intussen nadert al een volgende groep fietsers vanuit Nunspeet. Zij krijgen complimenten van de agenten. „Jongens, houden zo, keurig! Probeer met z’n tweeën naast elkaar te blijven rijden.”

Achter in de groep fietst een meisje zonder licht. Berustend neemt ze de boete van 12,50 euro in ontvangst. „Je bent onder de 16 jaar”, legt de politieman haar uit, „daarom is het bedrag de helft van wat het anders zou zijn.”

Een portofoon kraakt. De motoragent die even richting Elspeet is gereden, meldt dat er een groepje Brouwerskampleerlingen richting Nunspeet komt waarvan er twee geen licht dragen. Ze rijden recht in de fuik. „Hoeveel moet ik betalen?” vraagt een jongen met een zekere schroom. „Minimaal 60 euro”, grapt een agent. Het gezicht van de fietser fleurt op als hij hoort dat de boete een stuk lager uitvalt.

De controle van vanochtend levert enkele boetes op, maar fietsers gedragen zich redelijk normaal. „Ze zien al van ver een politieauto staan”, zegt de woordvoerder. „Toch proberen we door preventieve controles als deze de overlast te beperken. We hebben ook goede contacten met de locatiedirecteuren van beide scholen om het probleem aan te pakken.”

Een oplossing ligt niet direct voor het oprapen. „De enige manier is om ook aan de andere kant van de weg een fietspad aan te leggen. Maar dat is een geldkwestie waarvoor de provincie in de buidel moet tasten.”

Locatiedirecteur A. J. Verwijs van de Fruytierscholengemeenschap in Uddel waardeert de politiecontroles. „We willen graag dat leerlingen zich gecontroleerd weten op hun gedrag onderweg. Bovendien draagt het bij aan hun eigen veiligheid. Het is tweerichtingsverkeer op één fietspad en dat zorgt nogal eens voor problemen.”

Verwijs zegt regelmatig met collega’s van De Nuborgh te overleggen en gegevens uit te wisselen over daders van wangedrag. „Daarmee kunnen we hen opsporen. Wij voelen ons als schoolleiding verantwoordelijk voor de leerlingen. Echter, ouders hebben hierin de belangrijkste taak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer