Binnenland

Ruim 200 miljoen voor nieuwe praktijklokalen vmbo

ROTTERDAM (ANP) – De vmbo–scholen in Nederland krijgen gezamenlijk 237 miljoen euro om nieuwe lokalen voor praktijkgericht onderwijs in te richten. De grote steden Rotterdam en Amsterdam kunnen rekenen op elk 15 miljoen euro, Den Haag tussen de 8 en 10 miljoen en Utrecht tussen de 5 en 7 miljoen. De geldstroom gaat direct naar de scholen. Dat maakte minister Van der Hoeven van Onderwijs woensdag in Rotterdam bekend.

7 December 2005 19:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:15

Het geld is afkomstig uit aardgasbaten. In totaal is uit dit Fonds Economische Structuurversterking 300 miljoen beschikbaar voor het onderwijs. De minister wil dat het vmbo beter aansluit op het mbo. Om dat te bereiken, is op de vmbo–scholen meer ruimte nodig voor praktijklessen techniek. „Hiermee kunnen we de basis leggen voor de kenniseconomie. Het vmbo moet jonge mensen laten ervaren dat ze iets kunnen, waardoor ze zelfbewuster worden. Ze zullen hierdoor letterlijk beter bij de les blijven", aldus de minister.Van der Hoeven had eerder al laten weten dat leerlingen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) volgend schooljaar meer met hun handen gaan werken. Ze wil dat vmbo’ers de theorie die ze in de klas leren directer gaan toepassen in een praktijkoefening. „Bij de lessen autotechniek leren vmbo’ers nu nog te veel uit boekjes", aldus de minister.

Woensdag zei ze dat de subsidie voor het vmbo alleen geldt voor de inrichting van nieuwe lokalen. Reeds gedane investeringen kunnen scholen niet declareren. De subsidie gaat direct naar de onderwijsinstellingen, zonder tussenkomst van de gemeenten.

Wethouder Onderwijs Geluk van Rotterdam zegde woensdag toe het bedrag van 15 miljoen dat Rotterdamse vmbo–scholen krijgen, te zullen verdubbelen. Het gemeentebestuur van de Maasstad had in oktober al aangekondigd zelf jaarlijks 50 miljoen euro te investeren in de huisvesting tussen 2006 en 2010. Een groot deel daarvan is bestemd voor praktijkruimtes in het vmbo. Volgens Geluk is het hard nodig dat jongeren een vak leren. „Er zijn nog te veel jongeren die het niet redden. Met meer praktijkgericht onderwijs kunnen we dat voorkomen", aldus de wethouder.

Minister Van der Hoeven bracht woensdag in Rotterdam een werkbezoek aan het Melanchton College. Ze woonde onder meer een praktijkles bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer