Raad van State steekt stokje voor kievitseierenrapen
DEN HAAG (ANP) - Na de rechtbank in Leeuwarden eerder dit jaar heeft woensdagmorgen ook de Raad van State een streep gezet door het rapen van kievitseieren in Friesland.
Daarmee lijkt alle hoop vervlogen voor eierrapers om volgend voorjaar de eeuwenoude Friese traditie voort te zetten.
De Faunabescherming begon de zaak, omdat het rapen schadelijk zou zijn voor de stand van de kievit. De dierenclub daagde de provincie, die de vergunning voor het rapen heeft verleend, voor de rechter.
Nadat de bestuursrechter in de Friese hoofdstad in maart midden in het raapseizoen een verbod had uitgevaardigd, deed de Raad van State dat woensdag in hoger beroep nog eens dunnetjes over. Overal in de Europese Unie gold al een verbod op het rapen van de gespikkelde eitjes, maar het gebruik mocht in Friesland op cultuurhistorische gronden blijven bestaan.Voorzitter H. Niessen van De Faunabescherming was dolgelukkig met de uitspraak. „In heel Europa is het rapen verboden, maar Friese rapers proberen steeds een manier te vinden om daaronder uit te komen. Ze moeten daarover maar eens bij zichzelf te rade gaan”, aldus Niessen.
De Raad van State stelt onder meer dat een maximum moet worden gesteld aan het te rapen eieren. Zolang daar geen duidelijkheid over bestaat, is het rapen van de eieren verboden. Verantwoordelijk gedeputeerde A. Andriesen (PvdA) zegt echter dat de uitspraak genoeg houvast biedt om het rapen toch veilig te kunnen stellen voor de toekomst. „Wij komen met een nieuwe vergunning voor het raapseizoen komend voorjaar, we gaan er voor om het dan goed te krijgen”, aldus de Friezin. Ze denkt met een nieuwe vergunning aan de eisen van de Raad van State en dus aan de bestaande Nederlandse– en Europese natuurregels te kunnen voldoen.
Voorzitter A. Osinga van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW), die de rapers vertegenwoordigt, was niet ontevreden. „Het kon minder, het kon beter. Ik ben er van overtuigd dat we weer het land in kunnen om eieren te rapen”, aldus Osinga.
De Faunabescherming stelde in een reactie op de uitspraken van Andriesen direct weer naar de rechter te stappen als de provincie met een nieuwe vergunning op de proppen komt.