Binnenland

Twist over infiltrant in Hofstadzaak

AMSTERDAM - Infiltreerde er een geheim agent van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) binnen de Hofstadgroep? Over dat punt vlogen openbaar ministerie en verdediging elkaar dinsdag tijdens de tweede dag van het Hofstadproces in de haren.

Van onze verslaggever
7 December 2005 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:15

Diverse raadslieden vroegen dinsdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp om de moslim Saleh B. als getuige op te roepen in het proces tegen de veertien terreurverdachten.Saleh B. zou mogelijk een geheim agent zijn van de AIVD. Hij was in 2004 onder andere samen met Samir A. betrokken bij een overval op een supermarkt in Rotterdam. Saleh B. is onlangs opgepakt.

De vermeende infiltrant van de AIVD zou granaten hebben geleverd aan Jason W. Die gooide vorig jaar november in de Haagse Antheunisstraat een granaat naar een arrestatieteam.

Officier van justitie mr. J. Plooy verzette zich gisteren tegen het horen van Saleh B. De aanklager zei dat „werkelijk niets” erop wijst dat de man een geheim agent van de AIVD is. Plooy verweet raadsman R. Maanicus, advocaat van Jason W., dat verhaal de wereld in te hebben geholpen. „Saleh B. kan straks nog moeilijk over straat.”

De officier van justitie wees erop dat zowel minister Remkes (Binnenlandse Zaken) als AIVD-baas S. van Hulst hebben ontkend dat B. een infiltrant is van de geheime dienst die granaten aan Jason W. zou hebben geleverd. „Denkt u dat het hoofd van de AIVD zijn carrière op het spel zet door op het punt van de granaatlevering ook maar 1 procent onwaarheid te spreken?” zo daagde de aanklager de verdediging uit.

Dat de verdediging terreurverdachte Samir A. wil laten getuigen over de vermeende geheim agent, wekte bij het OM gisteren de nodige argwaan. „Samir A. wilde eerst niet praten. Zijn wens om nu wel te getuigen, komt in een zeer dubieus daglicht te staan”, aldus Plooy.

De opmerking van advocaat mr. V. Koppe dat de vermeende AIVD-infiltrant agent in diverse zaken ongemoeid werd gelaten, wees Plooy met klem van de hand. Mediaberichten hierover noemde de aanklager „buitengewoon speculatief.”

De verdediging vroeg gisteren ook om Abu Khaled, alias de Syriër, als getuige op te roepen. De Syriër staat te boek als de geestelijk vader van de Hofstadgroep. Op de dag van de moord op Theo van Gogh, 2 november 2004, nam hij de benen. Volgens advocaat Maanicus zou de Syriër gevangen zijn genomen door de geheime dienst in zijn land. De Syriër zou in Damascus gevangen zitten. Maanicus zei contact te hebben gehad met de Syrische advocaat van Abu Khaled.

Het OM ziet het oproepen van de Syriër niet zitten. Een zoektocht naar de man is vooralsnog vruchteloos. Een week geleden, zo verklaarde aanklager Plooy, meldden de Syrische autoriteiten niet te weten waar de man uithangt. Zelfs al zou de Syriër getraceerd kunnen worden in een gevangenis, dan nog is de kans dat hij daar als getuige gehoord zou kunnen worden, niet groot, aldus Plooy. Nederland heeft „geen enkele rechtshulprelatie” met Syrië.

Een aantal advocaten vroeg de rechtbank gisteren een aantal politiemensen die de verdachten hebben ondervraagd, te horen als getuige. Volgens de raadslieden trokken de agenten tijdens de verhoren verkeerde en voorbarige conclusies.

De rechtbank spreekt zich morgen uit over de verzoeken van de verdediging. Dan zal ook Mohammed B., spil van de Hofstadgroep, voor de rechter verschijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer