MKB Nederland wil af van automatische periodieken
DELFT (ANP) – Werkgeversorganisatie MKB Nederland wil af van de automatische periodieke loonsverhoging. Die leidt tot onrechtvaardige verschillen in beloning. Ook moet het mes in toeslagen voor werk buiten kantooruren. Een eenmalige uitkering en een loonsverhoging over de hele linie kunnen hier tegenover staan.
Dat staat in de nota Arbeidsvoorwaarden 2006, die MKB Nederland dinsdag heeft gepresenteerd. De nota is een leidraad voor de cao–onderhandelingen voor volgend jaar.In cao’s hoeven alleen maar begin– en eindsalarissen voor een functie te worden opgenomen. Niet de leeftijd of het aantal dienstjaren, maar de prestatie van werknemers en de mogelijkheden van een onderneming, moeten bepalen of een werknemer kan doorgroeien naar het eindsalaris. In ruil voor deze flexibiliteit in het beloningssysteem vindt de werkgeversorganisatie voor het midden– en kleinbedrijf een eenmalige uitkering verantwoord.
„Dit geeft lucht en ruimte voor maatwerk", aldus MKB–voorzitter L. Hermans. „De loonkosten als zodanig stijgen daardoor niet". Dat vindt MKB belangrijk. De looneis van de vakcentrales van 2 procent vindt hij niet de goede weg.
MKB wil het aantal werkuren niet meer per week maar per jaar vastleggen. Ondernemingen zijn daardoor beter in staat hun mensen in te zetten, wanneer zij het hardst nodig zijn. Overwerk, en de daarbij behorende vergoeding, ontstaat pas, wanneer op jaarbasis meer uren worden gemaakt dan is vastgelegd.
Toeslagen voor werk buiten kantooruren zijn volgens MKB Nederland niet meer van deze tijd. „Schaf je die af, dan schep je ruimte voor een initiële loonsverhoging over de hele linie", aldus Hermans.
Niet alle toeslagen hoeven geschrapt. Hij kan zich voorstellen dat in bijvoorbeeld de zorg nog toeslagen blijven bestaan.
Dit soort maatregelen kunnen leiden tot een productiviteitsstijging van 5 tot 6 procent.
Met de nieuwe levensloopregeling die volgend jaar ingaat, heeft MKB–Nederland nooit veel opgehad. Haar leden kunnen ervoor kiezen er toch aan mee te doen. Zij kunnen bijvoorbeeld afspraken maken over het afschaffen van extra vakantiedagen voor ouderen, of het beperken van het aantal adv–dagen in ruil voor een bijdrage van de werkgever aan de levensloop.