OM, hof en advocaat ‘vergaderen’ over wietteelt
LEEUWARDEN (ANP) - Het leek af en toe meer op een vergadering dan op een strafzaak, maar maandag stonden voor het gerechtshof in Leeuwarden MS-patiënt Wim Moorlag en zijn vrouw Klasina Hoijer wel degelijk terecht voor het illegaal kweken van cannabis.
Moorlag kreeg van de rechtbank in Assen vorig jaar een voorwaardelijke boete van 250 euro voor het kweken van hennep, waarmee hij de gevolgen van zijn ziekte bestrijdt. In Leeuwarden eiste advocaat-generaal S. Tempel 100 euro boete voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.De discussie ging echter vooral over de principevraag of iemand die hennep kweekt voor eigen gebruik om de gevolgen van een ziekte te bestrijden en te verlichten, daarvoor kan worden ontslagen van rechtsvervolging volgens het huidige Nederlandse strafrecht.
De zaak tegen Moorlag is interessant, want de MS-patiënt kan gebruikmaken van zogenaamde mediwiet, die bij de apotheker op recept is te krijgen.
De inwoner van Vledderveen wil deze echter niet gebruiken, omdat de wiet te duur is (10.000 euro per jaar), met chemische middelen wordt bereid en niet genoeg werkende stof bevat. Mede daarom wil minister Hoogervorst (Volksgezondheid) op 1 januari 2007 stoppen met het aanbieden van de mediwiet.
Moorlag werd vorig jaar tweemaal betrapt met ongeveer vijftig hennepplanten. Hij zegt zo veel planten nodig te hebben om in zijn dagelijkse behoefte van 3 gram cannabis te kunnen voorzien.
Zowel de voorzitter van de rechtbank H. Hermans als advocaat-generaal S. Tempel dacht mee met Moorlag, zijn vrouw en advocaat N. Heidanus. Alle partijen gaven aan dat ze Moorlag moreel gezien onschuldig vinden. Aanklager Tempel bracht zelfs in dat er een tegenstrijdigheid zit in de opiumwet, die is aangenomen om de volksgezondheid te bevorderen. In het geval van Moorlag is juist het overtreden van de opiumwet goed voor zijn gezondheid.
Hermans hecht aan een gedegen juridisch onderzoek en heeft deze zaak aangehouden. Hij wil meer weten over de werking van cannabis en hij wil een arts consulteren als getuige-deskundige.
Wanneer het hof de zaak weer behandelt, is nog niet duidelijk, maar de verwachting is januari of februari 2006.