Binnenland

Tegengas

Hij werd twee keer vervolgd wegens het voorbereiden van terreurdaden en moet zich binnenkort voor de derde keer verantwoorden. Toch zijn er nog organisaties die het als hun taak zien in de bres te springen voor terreurverdachte Samir A.

Redactie: Johannes Visscheren Bijdrage: Jakko Gunst
6 December 2005 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:15
…verhuisservice…
…verhuisservice…

Een ervan is de Nederlandse tak van de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG). De organisatie is boos op de directie van Samirs oude school, de Hogeschool van Leiden. Die verklaarde onlangs dat de vermeende terrorist daar niet langer welkom is.„Het recht op onderwijs is een onvervreemdbaar recht”, aldus woordvoerder Pieter Vleeming. „Dat zeggen zowel Europese verdragen als de Nederlandse wet.”

Het gerechtshof is overtuigd van A.’s terroristische intenties. Voor een school toch reden genoeg om de deur voor hem te sluiten?

„Het gaat ons om de manier waarop het besluit is genomen, namelijk zonder dat er studenten zijn geraadpleegd. Verder is iemand die een studie chemie afrondt, in onze ogen nog niet automatisch een bommenexpert.”


Verhuisservice

Hoe veilig is de verhuisservice van TPG Post? Vraag het de vermogende, gepensioneerde directeur in Nederland die geen gebruik van deze service wilde maken en die vorige week -anoniem- het nieuws haalde.

Kort voor zijn vakantie kreeg hij van TPG een brief. Daarin stond tot zijn verbazing dat hij binnenkort zou verhuizen. Of hij even kon bevestigen dat alle post die nog naar zijn oude adres ging gedurende een maand naar het nieuwe zou worden doorgestuurd.

Gelukkig voor de directeur kreeg hij het verzoek om bevestiging bijtijds onder ogen. Letterlijk alles bleek namelijk verzonnen door criminelen, die op die manier in het bezit wilden komen van bankpassen en belastingpapieren van de man. Maar wat zou er gebeurd zijn als hij dat niet had gelezen, bijvoorbeeld omdat hij al was vertrokken?

„Dat hangt ervan af”, zegt woordvoerster Loth Kroeger van TPG Post. „Als dat zogenaamde nieuwe adres op onze zwarte lijst zou hebben gestaan, hadden wij ingegrepen.” En anders? „Ja, anders hadden we niet kunnen uitsluiten dat hij het slachtoffer van fraude zou zijn geworden.”


„Gaat het zo makkelijk?

„Het is niet zo eenvoudig als wel eens wordt gesuggereerd, maar we praten wel over een probleem. Het punt is dat we een keuze moeten maken tussen toegankelijkheid en veiligheid.”


Toch lastig als je er de dupe van wordt.

„Wij doen ons best dergelijke onverlaten de voet zo veel mogelijk dwars te zetten. Daarom beginnen we in het voorjaar van 2006 een test waarbij mensen een code krijgen toegestuurd. Daarmee moeten ze herbevestigen dat ze gebruik willen maken van de verhuisservice.”
JG

Rap
Vrouwen als sletjes omschrijven. Spreken over een slachtveld. Het is de organisatie Jong Rechts een doorn in het oog dat de gemeente Eindhoven subsidie verleent aan de rapgroep Zwart-Wit. De teksten van de rappers deugen van geen kant. Daarom moet de geldkraan dicht, vindt Jong Rechts.

Woordvoerder Petra Rijken van de gemeente Eindhoven denkt er anders over. „De teksten moet je niet uit z’n verband rukken. De rap is bedoeld om probleemjongeren verder te helpen en juist ook om waardering voor vrouwen te bewerkstelligen. De boodschap is: Neem het heft in eigen handen, doe wat. Dan gaat het bijvoorbeeld over jongeren in moeilijke thuissituaties.”

Moet de boodschap op zo’n ruwe manier worden overgebracht?
„Daar ga ik niet over. Feit is wel dat de boodschap aandacht trekt. Zo’n methode schijnt te werken. Er is landelijke belangstelling voor, bijvoorbeeld vanuit het ministerie van Vreemdelingenzaken.”

JV

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer