Opinie

SGP moet lokale fracties meer ruimte geven

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen moet het hoofdbestuur van de SGP de spanningen die zijn opgeroepen over de samenwerking tussen de ChristenUnie en de Staatkundig Gereformeerde Partij tegengaan, aldus J. G. Schotanus.

5 December 2005 13:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:15
„Het kan toch niet zo zijn dat de stemmen die uitgebracht worden en onvoldoende zijn voor een zetel voor de SGP bijvoorbeeld een lokale partij aan een restzetel helpen?” Foto RD, Sjaak Verboom
„Het kan toch niet zo zijn dat de stemmen die uitgebracht worden en onvoldoende zijn voor een zetel voor de SGP bijvoorbeeld een lokale partij aan een restzetel helpen?” Foto RD, Sjaak Verboom

De negatieve berichtgeving over de lijstsamenstellingen voor de gemeenteraadsverkiezingen doet de onderlinge verhoudingen geen goed en vertroebelt het beeld naar buiten toe enorm. De zaken worden nu op de spits gedreven, terwijl er de afgelopen raadsperiode in diverse plaatsen sprake was van een goede en vruchtbare samenwerking waarbij niet de aandacht in eerste instantie uitgegaan is naar de rol die de vrouw speelde binnen de fracties. Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen is het juist noodzakelijk dat de samenwerking wordt geïntensiveerd zodat in de raadszalen van diverse gemeenten het christelijke geluid kan blijven door klinken. Oppervlakte
Het kan toch niet zo zijn dat de stemmen die uitgebracht worden en onvoldoende zijn voor een zetel voor de SGP bijvoorbeeld een lokale partij aan een restzetel helpen?

Ook valt het op dat de spanningen tussen de partijen vooral liggen bij gemeenten waar resultaten in het verleden wel een goede samenwerking hebben laten zien. Dat nu deze samenwerking mogelijk beëindigd gaat worden door de lijstsamenstelling bij sommige gemeenten is zeer betreurenswaardig. Een krampachtige houding moet juist voorkomen worden om de gemeenteraadsverkiezingen met een goed elan in te gaan.

Is dit een oproep om nu maar alles goed te keuren? Nee, dat zeer zeker niet. Maar het is gewoon zeer noodzakelijk dat wij als smaldeel van de Nederlandse samenleving een christelijk geluid laten horen om uiteindelijk te komen tot een goed resultaat na 7 maart aanstaande. Een ander punt is dat deze zaken al langer spelen en steeds aan het oppervlakte komen als er de gemeenteraadsverkiezingen naderen.

Is er dan tussentijds geen mogelijkheid om met elkaar in gesprek te geraken? Juist dan zijn er mogelijkheden als de zaken wat minder actueel zijn om tot goede en duidelijke afspraken te komen. De besturen zullen de kansen die er zijn juist dienen te versterken om in een goede verstandhouding met elkaar samen te werken.

Geloofwaardigheid
Daarnaast is het niet verstandig de verdeeldheid tussen christenpolitici onderling te vergroten door deze kwestie zo breed uit te meten. Het is gewoon niet uit te leggen door raadsleden van de beide partijen en dat moeten we dan ook niet willen. Door deze beelden te versterken en zo een voedingsbodem voor discussie te kweken komt de geloofwaardigheid van de raadsleden in het geding.

Het iedere keer in de verdediging gedwongen worden draagt niet bij tot een goed bestuur van de gemeente. Nadenken en toekomst gericht handelen om met elkaar tot overeenstemming te komen en ruimte voor krachtige lokale samenwerkingsverbanden te realiseren, dat zal de opdracht moeten zijn voor beide partijen.

De auteur is fractievoorzitter van de gecombineerde fractie ChristenUnie/SGP te Boskoop en heeft dit artikel op persoonlijke titel geschreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer