Buitenland

Irak weert buitenlandse Arabieren

BAGDAD - Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle niet-Iraakse Arabieren verboden naar Irak te reizen. Minister van Binnenlandse Zaken Bayn Jabr heeft de maatregel genomen met het oog op de veiligheid rond de verkiezingen van 15 december.

Buitenlandredactie
2 December 2005 21:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Dat hebben ambtenaren van het ministerie, die anoniem willen blijven, vrijdag bekendgemaakt.Vrijdag lieten de luchtvaartmaatschappijen Royal Jordanian en Syrian Airlines al weten dat ze op verzoek van de Iraakse regering geen Arabische burgers meer naar Irak vervoeren. Irak heeft nu alle officiële grenzen voor hen gesloten, of dat nu luchthavens zijn of havens of grensovergangen op het land, aldus een ambtenaar van het ministerie. Het reisverbod geldt volgens één ambtenaar voor onbepaalde tijd, volgens een andere tot twee dagen na de verkiezingen.

Irak sloot de grens al eerder af, gedurende drie dagen in de aanloop naar de verkiezingen van 30 januari en voor het referendum over de grondwet op 15 oktober. Nu mogen alle Arabische burgers echter voor het eerst voor lange tijd het land niet meer in. Etnische Arabieren uit andere landen worden niet getroffen door het reisverbod.

De VS en Irak klagen al langer dat niet-Iraakse Arabieren het land binnenkomen om zich bij de strijd tegen de VS te voegen. De meesten van hen steken echter vermoedelijk illegaal de grens over in het slecht bewaakte woestijngebied in plaats van dat ze het vliegtuig nemen of bij een officiële grenspost het land proberen binnen te komen.

De radicale moslimgeestelijke Muqtada al-Sadr heeft de ontvoerders van de Duitse archeologe Susanne Osthoff opgeroepen haar onmiddellijk vrij te laten. De ontvoering „is strijdig met de principes van de islam”, zei de sjiietenleider vrijdag vanuit zijn thuisbasis in het Zuid-Iraakse Najaf.

Volgens Al-Sadr is Osthoff „een vriendin van het Iraakse volk”, omdat zij vanaf het begin tegen de oorlog in Irak is geweest. Al-Sadr, die vooral onder arme en jonge sjiieten in Irak veel aanhang geniet, kreeg bekendheid met zijn verzet tegen de Amerikaanse bezetting.

De 43-jarige Osthoff, die al jaren in Irak werkt, werd vorige week vrijdag samen met haar Iraakse begeleiders ontvoerd. Na een week is de regering in Berlijn er nog niet in geslaagd contact met de gijzelnemers te leggen. De Iraakse regering helpt Duitsland bij de opsporing van Osthoff.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer