Buitenland

Israël bezet weer deel Westoever

Israël zal gedeelten van de Westoever opnieuw in bezit nemen en de militaire aanwezigheid voortzetten zolang terreuraanslagen worden gepleegd. De Israëlische regering heeft dit woensdagochtend gezegd in een verklaring die een reactie vormt op een Palestijnse zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem. Bij de aanslag vonden dinsdag behalve de dader negentien mensen de dood.

Buitenlandredactie
19 June 2002 09:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

De verklaring werd uitgegeven na nachtelijk beraad van premier Ariel Sharon en zijn kernkabinet. In het document wordt gezegd dat besloten is tot „een wijziging van de manier waarop Israël reageert op de moorddadige daden van terreur.” Israël zal „grondgebied van de Palestijnse Autoriteit veroveren” en „deze gebieden bezet houden zolang de terreur duurt.” Hieraan werd toegevoegd dat „nieuwe terreurdaden zullen leiden tot het in bezit nemen van extra gebieden.”

Gisteravond trokken verscheidene Israëlische tanks de stad Hebron op de Westoever binnen. Terwijl enkele voertuigen de stad van het aangrenzende vluchtelingenkamp afsneden, reden drie tanks het kamp binnen, kennelijk op zoek naar verdachten. Ondertussen vuurden Israëlische helikopters op het kamp, aldus Palestijnse bronnen. Er werden geen slachtoffers gemeld. Israëlische tanks waren eerder al de steden Jenin en Nablus, ook op de Westoever, binnengevallen. Bij Hebron schoten Israëlische militairen dinsdag een lid van de Palestijnse terroristische organisatie Islamitische Jihad, Yusef Besharat, dood.

Dinsdag eiste de Islamitische Hamas de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Jeruzalem op. Een leider van de Hamas-beweging op de Gazastrook, Abdel Aziz Rantisi, zei dat Hamas bereid is te stoppen met de aanslagen als Israël zich terugtrekt uit de bezette gebieden. Voorheen was het voornaamste doel van Hamas de vernietiging van Israël.

De aanslag van dinsdag is door Bush „in zeer sterke bewoordingen” afgekeurd, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Naar verluidt zou de Amerikaanse president vandaag zijn steun uitspreken voor een voorlopige Palestijnse staat op een deel van de Westoever en in de Gazastrook. „De verschrikkelijke taferelen die wij hier hebben gezien zijn sterker dan woorden. Het is interessant om te weten wat voor staat ze bedoelen”, schamperde premier Sharon, die tegen het plan is.

Volgens het Arabische dagblad al-Hayat heeft het Witte Huis Israël en Egypte al geïnformeerd over het voorstel van Bush. Volgens de krant, die zich baseert op een hoge Egyptische regeringsfunctionaris, gaat het in het voorstel van Bush om twee centrale punten. Ten eerste wil hij dat er een onafhankelijke Palestijnse staat komt. Die zou moeten bestaan uit zowel de zogenoemde A- als de B-gebieden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. ”A” staat nu onder volledige controle van de Palestijnen. In ”B” zijn de Palestijnen verantwoordelijk voor het bestuur, maar Israël voor de veiligheid. De Verenigde Naties moeten de nieuwe Palestijnse staat erkennen. Dat betekent dat toekomstige onderhandelingen tussen twee staten zullen worden gevoerd.

Ten tweede wil Bush dat er rond september een internationale vredesconferentie komt, tegelijkertijd met de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Arabische bronnen meldden dat Egypte en de Arabische Liga alleen van plan zijn deel te nemen als ook Syrië en Libanon bij de conferentie aanwezig mogen zijn.

De Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat veroordeelde de zelfmoordaanslag van dinsdag in Jeruzalem en zei alles te zullen doen wat in haar vermogen ligt om mensen te beletten aanslagen te plegen. Volgens het Israëlische dagblad Ha’aretz gaan de autoriteiten in Israël ervan uit dat de Palestijnse Autoriteit inmiddels helemaal niets meer tegen vermeende terroristen onderneemt. De enige die iets tegen extremistische Palestijnen doet, is Israël.

China heeft onderminister van Buitenlandse Zaken Yang Wenchang naar het Midden-Oosten gestuurd. Yang ontmoette vandaag premier Sharon en morgen Arafat. Welke boodschap Yang gaat overbrengen is onbekend. Het is ongebruikelijk dat China een gezant naar het Midden-Oosten stuurt. China stelt zich meestal neutraal op ten aanzien van het Midden-Oosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer