Geruzie over compensatie energieprijs
DEN HAAG - Het kabinet en de Tweede Kamer ruziën over compensatie voor gestegen energieprijzen. De regering is tegen een tegemoetkoming aan burgers, de Kamer voor.
Premier Balkenende en de ministers Zalm van Financiën, De Geus van Sociale Zaken en Brinkhorst van Economische Zaken concludeerden donderdag dat compensatie niet nodig is. De olieprijs -en dus ook de prijs voor gas en elektra- valt volgend jaar weliswaar hoger uit dan het kabinet enkele maanden geleden aannam, maar uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat iedereen er desondanks in 2006 meer op vooruitgaat dan gedacht.Het is vrijwel zeker dat het voltallige kabinet de conclusies van de vier bewindslieden vrijdag zal overnemen. In het voorjaar zal het kabinet opnieuw kijken naar de koopkracht voor 2006. Als de olieprijzen dan extreem zijn gestegen, zal alsnog compensatie plaatshebben.
De meerderheid van de Tweede Kamer is voor compensatie per 1 januari. De meerderheid bestaat in ieder geval uit de fracties van CDA, PvdA en D66. De VVD heeft geen behoefte aan extra compensatie.
CDA-fractievoorzitter Verhagen houdt vast aan de toezegging die het kabinet op Prinsjesdag deed, namelijk dat de burgers reeds in januari een tegemoetkoming krijgen voor hun hogere energierekening als de olieprijs hoger uitvalt dan 50 dollar per vat. Het CPB gaat in zijn nieuwe berekeningen uit van 55 dollar per vat.
Verhagen erkent dat het planbureau een hogere koopkrachtgroei voorspelt voor 2006 dan in september. De gemiddelde koopkrachtstijging komt uit op 1,25 in plaats van 1 procent. „Als de olieprijs niet zo was gestegen, waren de koopkrachtcijfers nog beter geweest”, zo motiveert de CDA-fractievoorzitter zijn opstelling. De extra verbetering van de koopkracht is vooral toe te schrijven aan lagere zorgpremies voor 2006. De gemiddelde premie komt uit op bijna 1050 euro per jaar. Het kabinet was in de berekeningen uitgegaan van ruim 1100 euro.
Niet alleen de grootste regeringspartij is voor compensatie; ook de kleinste wil een extra tegemoetkoming. D66-leider Dittrich verlangt dat de regering een motie van de Tweede Kamer over compensatie gewoon uitvoert. „Anders heeft het kabinet een probleem”, aldus Dittrich.
De twee regeringspartijen krijgen steun van de linkse oppositie. PvdA-Kamerlid Crone wil ook compensatie. Volgens hem is de koopkrachtverdeling tussen lagere en hoge inkomens nog onevenwichtiger dan de plaatjes die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Zeker de lagere inkomens moeten daarom een extra tegemoetkoming ontvangen.
De VVD-fractie steunt het kabinet. Gezien de meevallende koopkrachtcijfers is er volgens het liberale Kamerlid Blok geen compensatie nodig.
De Tweede Kamer debatteert dinsdag met minister De Geus over de koopkrachtplaatjes voor 2006. Het PvdA-Kamerlid Crone probeerde donderdagavond nog een spoeddebat af te dwingen, maar hij kreeg daarvoor onvoldoende steun. Daarom zag hij er uiteindelijk van af.