Shell sluit overeenkomst met Venezolaans bedrijf
CARACAS (ANP) - Het Nederlands-Britse olieconcern Shell heeft een voorlopige overeenkomst getekend met het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA (Petroleos de Venezuela).
Shell is akkoord gegaan met een regeling voor een gemengde bedrijfsvoering, waarbij een groot deel van de inkomsten uit de oliewinning in Venezuela in de Venezolaanse staatskas vloeit. Dat maakte de Venezolaanse minister van Energiezaken, Rafael Ramirez, donderdag bekend. Om wat voor een percentage het gaat, is niet bekend.Minister Ramirez, tevens president van PDVSA, denkt aan een staatsbelang van tussen de 60 en de 70 procent in de nieuwe gemengde bedrijfsvoering bij Shell in Venezuela.
De ondertekening van de nieuwe overeenkomst was een van de voorwaarden die de Venezolaanse regering stelde aan buitenlandse oliemaatschappijen om volgend jaar hun activiteiten in het land voort te kunnen zetten. President Chavez dreigde eerder oliemaatschappijen die niet willen meewerken aan de nieuwe, gemengde bedrijfsvoering, het land uit te zullen zetten.
Ook loopt er nog een claim tegen Shell voor achterstallige belastingschulden. Bij haar aantreden in 2001 voerde de regering van Chavez een nieuwe brandstofwet in, waaronder alle lopende verdragen met oliemaatschappijen ongeldig werden verklaard. Tevens werd het belastingtarief verhoogd van 34 naar 50 procent. De totale som aan achterstallige belastingschuld van Shell bedraagt 130 miljoen dollar.
Shell wist ook een belangrijk gascontract te tekenen in Oekraïne. Het concern gaat de komende drie jaar op zoek naar gas in het zogeheten Dnjepr-Dontesbasin. Daarvoor trekt Shell in eerste instantie 100 miljoen dollar uit, meldde het concern donderdag.
Bij de officiële ondertekening waren onder anderen de Britse premier Tony Blair en president Viktor Joesjtsjenko van Oekraïne aanwezig. Productiechef Malcolm Brinded nam de honneurs voor Shell waar.
Oekraïne geldt momenteel als een belangrijk doorvoerland van olie en gas van Rusland naar Midden- en West-Europa, maar beschikt zelf ook over enorme gas- en olievoorraden. De voormalige Sovjetrepubliek heeft een sterk verouderde industrie en probeert daarom buitenlandse multinationals te lokken.