Binnenland

Politie mag moslima niet meer verstoren

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam mag een jonge, tot de islam bekeerde vrouw niet meer hinderlijk volgen. Dit was donderdag de uitkomst van een kort geding dat de vrouw had aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

2 December 2005 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

De rechter oordeelde dat de zogeheten verstoringsmaatregelen „een inbreuk zijn op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw.”Volgens de politie zou de vrouw radicaliseren. Ze is strenggelovig, draagt traditionele islamitische gewaden en geeft mannen geen hand. Ook zou ze met een man omgaan die banden heeft met de Hofstadgroep. Dit ’patroon’ geeft de politie reden tot zorg.

Op basis van deze indicatoren kreeg de politie toestemming van burgemeester Cohen de vrouw te ’verstoren’: haar hinderlijk te volgen, te surveilleren in haar straat en haar huis te observeren. Het verstoren is een nieuw middel van de gemeente Amsterdam in de strijd tegen het terrorisme.

„De strengislamitische geloofsovertuiging kan alleen een bijkomende omstandigheid vormen en mag op zichzelf geen reden tot verstoring zijn”, aldus de rechter in de toelichting op de uitspraak. „De belangrijkste redenen waarop het besluit is gebaseerd de vrouw te verstoren, doen zich niet meer voor en er zijn geen concrete aanwijzingen dat dit binnen afzienbare tijd verandert.”

De politie zei in het huis van de vrouw cassettebandjes te hebben gevonden met teksten die oproepen tot de jihad. Aangezien hier geen proces-verbaal van is opgemaakt en aangezien de vrouw ontkent de bandjes te bezitten, oordeelde de rechter dat ook dit geen reden kan zijn voor het volgen van de vrouw.

Bij de inval in het huis van de vrouw werden geen explosieven gevonden. Bovendien blijkt uit niets dat de vrouw nog steeds contact heeft met een man die banden heeft met de Hofstadgroep, aldus het vonnis. De rechter noemde de verstoring van de vrouw „buitenproportioneel en dus onrechtmatig.”

De raadsman van de moslima, mr. S. Jaasma, reageerde verheugd op het vonnis. „Verstoren is inbreuk maken op iemands leven en dat mag niet zomaar.” De raadsman hoopt dat zijn cliënte en de buurt wat rust krijgen.

Burgemeester Cohen zei in het AT5-programma ”Het gesprek met de burgemeester” dat „met deze uitspraak in de hand” andere gevallen van verstoren bekeken gaan worden. „De rechter heeft gezegd dat verstoren onder bepaalde omstandigheden mogelijk is. In dit geval niet.” De burgemeester weet nog niet of de gemeente tegen het vonnis in beroep gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer