Binnenland

Convenant moet Haagse huisjesmelker financieel treffen

DEN HAAG (ANP) – Huisjesmelkers die in de gemeente Den Haag tegen de lamp lopen, worden voortaan geregistreerd bij de Nederlandse banken. De financiële instellingen kunnen hypotheken van fraudeurs daarna afkappen en voorkomen dat die personen opnieuw een soortgelijke lening afsluiten.

1 December 2005 17:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Die maatregelen vloeien voort uit een convenant dat Den Haag donderdag sloot met de Nederlandse Vereniging van Banken, de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH), het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.De overeenkomst voorziet in een uitwisseling van gegevens over huisjesmelkers tussen de bij het convenant betrokken partijen. Zodra de gemeente een fraudeur betrapt, worden diens gegevens doorgegeven aan de bank waar de hypotheek voor het pand loopt. „Als blijkt dat er sprake is van fraude, zal de lening worden beëindigd en zal aangifte worden gedaan bij de politie Haaglanden", staat in het convenant.

De huisjesmelker, die mensen tegen woekerprijzen in veelal slecht onderhouden panden laten wonen, wordt aangemeld bij de SFH, die de fraudeur opneemt in een systeem waarop de banken zijn aangesloten. Banken toetsen hypotheekaanvragen aan deze gegevens, waardoor hun het risico van fraude duidelijk wordt. „SFH zal er bij de bij haar aangesloten leden op aandringen dat in gevallen waar deze samenwerkingsovereenkomst betrekking op heeft, er geen nieuwe hypothecaire leningen worden verstrekt", zo vermeldt het stuk.

De bij de SFH aangesloten financiers kunnen aangifte doen van valsheid in geschrifte, verstrekking van onjuiste gegevens of oplichting. Het OM en de politie zeggen in het convenant toe jaarlijks minstens veertig van dergelijke aangiften in behandeling te nemen. „We beogen op basis van dat onderzoek jaarlijks minstens twintig verdachten te kunnen vervolgen wegens fraude of valsheid in geschrifte", aldus een woordvoerster van het OM.

Den Haag pakt het onrechtmatig wonen sinds een aantal jaren structureel aan. Zo werd in 2002 het AMFI–team opgericht (Aanpak Malafide Facilitators Illegalen) om de uitbuiting van illegalen (waaraan veel huisjesmelkers zich schuldig maken) aan te pakken. In AMFI werken gemeente, politie, OM, de fiscale opsporingsdienst FIOD en de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) samen.

De problematiek speelt ook in andere steden. Zo laat Rotterdam verpauperde panden opknappen. De rekening gaat naar de huisjesmelkers. Ook werkt de gemeente samen met de beroepsorganisaties voor notarissen en makelaars in de strijd tegen huisjesmelkers die frauderen met hypotheken.

Volgens Tweede Kamerlid Hermans (LPF) verdient het Haagse convenant landelijke navolging. Omdat het probleem van dit soort fraude door huisjesmelkers op veel plaatsen speelt, biedt een landelijke uitwisseling van informatie zijns inziens mogelijkheden om deze groep te treffen. Hermans wil opheldering van minister Donner (Justitie). In januari is een debat voorzien over de aanpak van huisjesmelkers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer